Vučinić o osnivanju nove partije: Crna Gora je građanska država i kao takva jedino može opstati
Stevo Vučinić, Foto: Pobjeda

"Pozivam građane da pruže podršku novoj političkoj opciji"

Vučinić o osnivanju nove partije: Crna Gora je građanska država i kao takva jedino može opstati

Potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić saopštio je da će biti osnovana crnogorska partija građanske orjentacije i pozvao je građane da joj daju podršku.

"Zašto je to naš jedini izbor? Crna Gora nije građanska država, jer se u njoj svi narodi i pripadnici svih vjera ne osjećaju kao svoji na svome u svojoj domovini! Crnogorcima pravoslavne, katoličke i islamske vjeroispovijesti, kao njenim građanima, čija je ona jedina i matična država odriče se nacionalno ime, istorija, pravo da nad pravoslavnim Crnogorcima duhovno skrbi Crnogorska pravoslavna crkva, sakralna i kulturna baština im je izuzeta i upisana u vlasništvo Srpske crkve, na sve crnogorsko vrši se brutalni i frontalni napad koji prijeti destabilizaciji političkih prilika, i nije to od juče. Manjinskim narodima se prijeti čak njihovom opstanku. Zemlja tendira ka haosu u kojem bi vlast uzurpirale snage koje su ideološki nasljednici kvislinga iz drugoga svjetskoga rata, poraženih 1945. godine. Te snage javno i bjelodano pretenduju da u zemlji uspostave režim, koji sve druge i drugačije doživljava kao neprijatelje kojih se treba lišiti. Nijedno crnogorsko nacionalno pitanje - ni jezičko, ni crkveno ni kulturno - nije riješeno na način koji bi etničkim Crnogorcima garantovao mjesto i ulogu u samom društvu i matičnoj i jedinoj državi, na način koji ih dovodi u status građanina kojemu su grantovana sva nacionalna, ljudska i građanska prava", naveo je Vučinić u saopštenju za javnost.

Stoga, kako kaže, Crna Gora i nije građanska država i zato je, poručuje, obaveza njihove generacije da to pitanje riješi političkim i demokratskim sredstvima.

"U konačnome, status etničkih Crnogoraca, koji su kičma i suština Crne Gore, bez kojih ona nema smisla i ne može da postoji, mora da bude materijalizovan njihovim učešćem u državnim organima i institucijama i konstituisanim nacionalnim institucijama sa ustavnim i zakonskim statusom", naglasio je Vučinić.

Napominje da nezakonito upisna crkvena i kulturna baština na Spsku crkvu treba da se ponovo uzakoni na državu Crnu Goru, Crnogorska pravoslavna crkva da dobije status domicilne crkve, a sve druge nacionalne institucije status državnih institucija.

"Dakle, građanska Crna Gora se ne može praviti mimo etničkih Crnogoraca i na njihovu štetu. Oni su organski vezani za Crnu Goru, i kao takvi su okosnica, bedem njene nezavisnosti i smisao njenoga postojanja, bez njih bila bi anektirana", istakao je on.

Vučinić kaže da političke okolnosti u zemlji i okruženju nijesunaklonjene i ne dozvoljavaju da s mirom gleda u budućnost. Vlada je, smatra on, u funkciji nekih stranih sila "koje krivim očima gledaju na državnost Crne Gore".

"Predata je na uživanje Srbiji u zamjenu za priznanje Kosova i otklon od uticaja Moskve. Stoga su te sile podrškom litijama pomogli rušenje ustavnoga poretka i učvrstili vlast Srbije na crnogorskoj teritoriji, koja je u svim sferama politike delegirala gaulajtere koji vrše vlast u njeno ime i za njen račun. Ukoliko se ne odupremo Crna Gora će biti transformisana u teritoriju na kojoj će suverena prava vršiti okolne države. Zato, zvonimo na uzbunu! Preduslov da bi crnogorsko društvo bilo građansko, a građani živjeli u miru i ljubavi jeste da Crna Gora bude građanska država u kojoj se pripadnici svih vjera i nacija, uključujući i Crnogorce pravoslavne, katoličke i islamske vjere, ponavljam, osjećaju kao svoji na svome i doživljavaju je kao svoj dom. A evropske vrijednosti, dakle, pravna država, društvo jednakih šansi i socijalne pravde, naravno, podrazumijeva se članstvo u EU i NATO, za koje se svi zalažemo, vezane su preduslovom, bez kojih se te vrijednosti ne mogu uspostaviti - Crnu Goru prvo treba da uredimo kao građansku državu. Zato ćemo i osnovati crnogorsku partiju građanske orjentacije, a građane pozivamo da nas u tome podrže", poručio je Vučinić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.