Smijenjen ruski general Surovikin

Smijenjen ruski general Surovikin

Ruski general Sergej Surovikin, bivši komandant ruske vojske u Ukrajini, koji je bio povezan sa kratkom oružanom pobunom u Rusiji, smijenjen je sa mjesta načelnika vazduhoplovnih snaga, javili su danas ruski mediji.

Surovikin se nije pojavljivao u javnosti i nije se znalo šta je sa njim od 23. juna kada je vođa grupe Vagner Jevgenij Prigožin pokrenuo pobunu i krenuo na Moskvu.

Pobuna je brzo prekinuta, Surovikin je pozvao Prigožina da povuče svoje borce, ali pojavile su se informacije da je Surovikin za pobunu unaprijed znao.

Sve ovo vrijeme ruski mediji su spekulisali o tome gdje se Surovikin nalazi i da li je pritvoren.

Ruski dnevni list RBC objavio je da je Surovikin premješten na novo radno mjesto i da je sada na odmoru.

Aleksej Venediktov, bivši šef ugašene radio stanice Eho Moskvi i Ksenija Sobčak, ćerka političara bliskog ruskom predsjedniku napisali su na društvenim mrežama da je Surovikin smijenjen.

Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na anonimni izvor, javila je da je Surovikina na mjestu komandanta Vazduhoplovnih snaga Rusije zamijenio general-pukovnik Viktor Afzalov.

AP piše da RIA Novosti često kroz anonimne izvore zapravo prenose informacije i stavove direktno iz Kremlja.
Ruske vlasti se nisu zvanično oglasile, a AP nije mogao nezavisno da potvrdi ovu informaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.