U Plavu propadaju kućice koje su donacije Norveške
Foto: RTCG

U Plavu propadaju kućice koje su donacije Norveške

Dok jedna od nesuđenih korisnica kućica koje je svojevremeno Opština Plav dobila od Vlade Norveške za promociju i prodaju proizvoda domaće radinosti tvrdi da one i poslije dvije godine propadaju, iz lokalne uprave tvrde da kućice nisu postavljene još uvijek jer se renovira glavna gradska ulica.

Vlasnica registrovanog soskog i turističkog domaćinstva, Belma Jasavić, javila se  Portalu RTCG i optužila lokalnu upravu da se maćehinski i potpuno neodgovorno ponašaju prema ovoj međunarodnoj donaciji.

“Kada su kućice stigle u Plav, ja sam jednu dobila. Onda su iz Opštine kazali da je dodjeljuju samo na mjesec, i nikada nismo uspjeli da je preuzmemo. Moja porodica je jedina u Plavu koja ima uredno registrovano seosko i turističko domaćinstvo, sa fiskalnom kasom. Nekome kao da to smeta“, kazala je Jasavić.Ona je podsjetila da je Norveška još prije dvije godine dodijelila Opštini Plav pet takvih kućica, ali da ni jedna još nije u funkciji, odnosno da propadaju.

“Ta kućica koja je dodijeljena mom domaćinstvu, sada se nalazi na obali jezera, pored dokova. Otvorena je, vrata i prozor su razbijeni, ukraden je akomulator. Ja sam tražila da dok oni ne odrede mjesto gdje će stajati, da je ja kaoristim kao recepciju u svom domaćinstvu i prodajno mjesto domaćih proizvoda, ali mi nisu dozvolili“, kazala je Jasavić.

Kućice od drveta koje je su donacija Norveške opremeljene su, kako objašnjava Belma, solarnim panelom i akomulatorom, tako da je predviđeno da svaka ima svoje napajanje strujom, i sve je u startu bilo zamišljeno više nego dobro.

“Zašto je došlo do ovog zastoja, niko ne zna da objasni. Bolje je bilo da kućice daju bilo kome, ovako od njih niko neće imati koristi“, smatra Jasavić.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović (SD) našem portalu je rekao da je razlog zašto kućice još nisu postavljene to što se renovira glavna ulica.

“Tek kada se glavna uluca završi, onda će se donijeti odluka o privremenim objektima i odrediti lokacija, a nakon toga i javni poziv za dodjelu kućica. Toj gospođi je kućica dodijeljena samo na mjesec, i ne možemo kućice dodjeljivati bez javnog poziva“, kazao je Canović.

On je za kućicu koja se nalazi na obali Plavskog jezera kazao da je dodijeljena Turističkoj organizaciji za prodaju suvenira.

“Ostale kućice su smještene u krugu vatrogasnog i tu se čuvaju“, rekao je Canović.

Vlasnica seoskog i turističkog domaćinstva postavlja, međutim, pitanje zašto kućice nisu stavljene ranije u funkciju koja ima je bila namijenjena od donatora.

“Glavna ulica se renovira ove godine, a kućice su u Plav stigle prije dvije godine. Ako su mogli da tu jednu, navodno, dodijele Turističkoj organizaciji, zašto je onda potreban javni poziv. Postavlja se onda i pitanje čija je odgovornost što je ta kućica u takvom stanju, odnosno nije u funkciji i devastirana je“, kazala je Jasavić.

Belma Jasavić je izrazila sumnju da je neko zakočio raspodjelu ovih kuća, i da će one, obzirom da su od drveta, propasti.

“Ja mislim da su to samo izgovori. Bolje da su kuće dodijeljene i da se u međuvremenu koriste. Proći će još neko vrijeme dok se ulica završi i sprovede procedura dodjele. Šta sam, uostalom, ja bila kada mi je u prisustvu ambasadora Norveške kućica dodijeljena. Ako me je neko iskoristio kao ikebanu za tu predstavu, ja ću se žaliti Ambasadi Norveške“, kazala je Jasavić.

Jedan dobro zamišljen projekat da se pet kućica iskoriste kao prodajna mjesta za proizvode domaće radinosti u gradu koji je ljetos, kao i svake godine, prepun turista, znači u svakom slučaju još jednu izgubljenu sezonu.

Prema saznanjima Portala RTCG, pored one devastirane na obali Plavskog jezera, još jedna kućica je postavljena ispred muzeja “Kula Redžepagića“, dok još tri neiskorištene stoje u krugu Vatrogasnog, odnosno Komunalnog preduzeća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.