Godinu dana od samostalnosti Zete: Lakše postati nego opstati
Foto: Dan

Godinu dana od samostalnosti Zete: Lakše postati nego opstati

U državnom parlamentu 44 poslanika DPS-a, LP-a, SDP-a, SD-a i URA 16. avgusta prošle godine pritiskom na taster "za" promijenili su Zakon o teritorijalnoj organizaciji kojim je Zeti, a i Podgorici promijenjen status. Zeta je tako postala samostalna opština, a godinu kasnije potvrđuje se da je mnogo lakše postati nego opstati. Ostala je dilema je li ovo bio dio izbornog inženjeringa uoči prvih lokalnih izbora u Zeti i Podgorici nakon avgustovskih političkih promjena i pokušaj DPS-a da sačuva vlast "presipanjem" birača.

A kako se političke sudbine mijenjaju najbolje govori da je protivnik mijenjanja statusa političkom odlukom nekadašnji DF, upravo preuzeo rukovođenje samostalnom opštinom. Više hiljada građana Zete pamtiće to ljeto 2022. godine po protestima jer su upravo na ulici sačekali rezultate glasanja u parlamentu.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, kazao je da je samostalnost Zete još misaona imenica.

"Novo rukovodstvo Zete, koje je od maja zajednički krenulo u postavljanje temelja nove samostalne opštine, za oko četiri mjeseca uradilo sve što je bilo moguće. Dobar dio urađenog i dalje zavisi od Vlade, ministarstava i Glavnog grada, ali su pomaci sa nulte tačke vidljivi, iako Zetu kao opštinu do kraja godine čeka dosta novih koraka ka samostalnosti. Dosta odluka bitnih za funkcionisanje i razvoj opštine je usvojeno na poslednjoj sjednici Skupštine, i čekamo primjenu. U prvom dijelu godine teorijski nije bilo moguće početi sa naplatom sopstvenih i ustupljenih prihoda, ali nas realizacija toga očekuje tokom trećeg kvartala. Imamo problem u funkcionisanju preduzeća Glavnog grada na teritoriji Zete, iako smo skoro u svakodnevnoj komunikaciji, ali to je svakako problem koji ima i Glavni grad, a naslijeđen je zbog nerada prethodnog rukovodstva. Često se nalazimo u začaranom krugu sa MUP-om, Ministarstvom finansija i Upravom prihoda i carina, gdje već par mjeseci čekamo zeleno svjetlo za izradu novih registarskih tablica, preregistraciju privrednih subjekata i naplatu ustupljenih prihoda", ističe Asanović.

On je istakao da su obavili nekoliko sastanaka sa novim rukovodstvom Glavnog grada i dogovorili u narednom periodu precizno utvrđivanje sredstava koje je Grad prikupio umjesto Opštine Zeta, kao i njihov transfer.

"Lako je zaključiti da je najlakše bilo da Zeta postane opština na papiru i to preko noći, ali samostalnost Zete će se tek opravdati i dokazati u vremenu pred nama, a jedno je sigurno, interes građana Zete je u prvom planu", poručio je Asanović.

Zeta je mijenjala status tokom godina, od Gradske opštine, do Opštine u okviru Glavnog grada. Mijenjala je i budžet i on se kretao oko tri miliona eura. Do 30. juna ove godine finansirani su iz kase grada, a ovu godinu su planirali da imaju budžet 3.175.582 eura.

Iz DPS-a Zete juče novinari Dana nisu mogli dobiti komentar na prvu godišnjicu od kada je u parlamentu izglasana samostalnost Zete. Niko od odbornika nije odgovarao na telefonske pozive.

U državnom parlamentu ovu odluku su podržali poslanici Pokreta URA, koji nemaju odbornike u novoj Opštini.

Predsjednik SO Zeta Luka Krstović kazao je da je Skupština u okviru 5. saziva, nakon oktobarskih izbora, usvojila više od 50 odluka potrebnih za početak samostalnog funkcionisanja.

"Sada je potrebno da izvršna vlast te odluke pretoči u konkretne procese, djela i rezultate. Sve mora mnogo, mnogo bolje. Institucionalni kapaciteti se moraju povećati i poboljšati, potrebno je Zetu predstaviti kao atraktivnu investicionu destinaciju i istovremeno raditi na poboljšanju infrastrukture kao ključnog preduslova napretka i razvoja. Sa problemima je potrebno uhvatiti se u koštac, a ne gurati ih pod tepih. Građani će oprostiti ako se i pogriješi ali sigurno neće oprostiti ako se ne bude radilo", smatra Krstović.

Odbornik Demokrata Novica Pejović smatra da je do sada urađeno mnogo manje od onoga što su građani očekivali i čemu su se nadali.

"Otežavajuća okolnost za unapređenje životnog standarda i rješavanje gomile problema je i ta što je Zeta postala opština takozvanim "zetskim zakonima" za koje su tada u Skupštini Crne Gore glasali DPS sa svojim koalicionim partnerima i GP URA i samim tim stavili Zetu u nezavidan položaj i nespremnu za korak kakav je osamostaljenje, a tadašnja vlast u Podgorici pokušala da smanji poraz DPS-a na lokalnim izborima. Neupitno je to da su građani Zete željeli da žive u samostalnoj Opštini, ali ne na ovaj i ovakav način. Svi ti zakoni i taj predizborni inženjering su doveli do toga da mi ni posle godinu dana nismo postali Opština u punom kapacitetu i da ne znamo još kako je opstati, kao Opština jer to smo postali samo na papiru. Svakako ne možemo za sve ni kriviti druge, moglo je i uz ovako donesenu odluku o samostalnosti sve da ide mnogo brže i da do sada imamo barem osnovana preduzeća i napravljen "kostur" za razvoj Opštine, ali smo svjedoci da su predstavnici dijela vlasti u Zeti, tačnije odbornici bivšeg DF-a bojkotovali čak devet zasijedanja SO na kojima su bile izuzetno važne tačke na dnevnom redu. Moramo mnogo bolje i mnogo brže to smo građanima Zete obećali i za to su nam građani dali mandat", istakao je Pejović.

Odbornik DNP-a Vesko Rašović kazao je da praktično šest mjeseci nijesu odlučivali ni o čemu.

"Sada se stvaraju uslovi da opština krene naprijed. Do sada je bilo sve ono što je diktirala Podgorica. Sada ćemo mi raditi na tome da bude bolje. Ovo kako je nama data opština samo je bio izborni inženjering da bi se zadržali na vlasti u Podgorici, ali raspoloženje građana je bilo za samostalnu opštinu, ali ne na ovaj način", istakao je Rašović.

Odbornik Prave Crne Gore Svetozar Ulićević kaže da su bili za to da Zeta dobije opštinu, ali ne na ovakav način.

"Opštinu nismo dobili nego nam je uvaljena skalamerija. Prava Crna Gora je uložila žalbu Ustavnom sudu kada su u pitanju "zetski zakoni", a o tome nije odlučivano. Zeta je imala ranije mnogo bolju predispoziciju da dobije status opštine, a ne u ovom trenutku. Bolje bi bilo da je sve ovo rađeno kao priprema za dobijanje statusa samostalne opštine, a ne da mi moramo da čekamo i neke zakone i da bi ostvarili ciljeve", kaže Ulićević.

Nezavisni odbornik Nikola Rajović, kazao je da prvi rođendan i ne proslavljaju, a to je dokaz na kakav su način i postali opština.

"To jeste na kakvu silu su nam dali opštinu. Nisam zadovoljan urađenim, ima prostora za napredak koji će se iskoristiti. Nova vlast je dobila "vruć krompir" u ruke, i u svom haosu kakvom je opština se našla treba vremena malo da se snađe. Prošla sjednica, koliko god je bila burna izglasane su jako bitne stvari za budućnost Zete i nadam se da će se sprovesti na pravi način. Politička obećanja treba da se ispoštuju. Ne sada kada smo bili u krizi, da se krivica prenosi na jedne to je kukavički, jer vlast je sastavljena od široke koalicije i svi koji smo dio vlasti snosimo krivicu, a ne od krivice bježati i sakrivati se. Što se tiče toga da li je lakše bilo postati opština, naravno da jeste i to mnogo lakše, jer na silu smo postali opština, bez pitanja", kaže Rajović.

Građani su političkim elitama često na poslednjem mjestu i zaboravljaju da su tu i samo isključivo zbog građana. Oni sa kojima su novinari Dan-a razgovarali imaju za njih jasnu poruku da moraju da vrate ono što je Zeti oduzeto.

Radojica Rajković kaže da su opštinu dobili na silu.

"DPS nam je dao na silu zbog Podgorice da ne bi izgubili izbore, ali opet su ih izgubili. Kada smo je tražili nisu nam je dali", ističe Rajković.

Mića Drakić smatra da malo više treba da se radi.

"Još se ne zna da li smo opština ili nijesmo. Ne znamo svoju teritoriju, nismo formirali ustanove, tako da se još to ne zna. Bilo je lakše postati opština nego opstati kao samostalna opština", smatra Drakić.

Nikolu Petričevića politika ne zanima i prvi put čuje da je na današnji dan u parlamentu izglasana samostalnost Zete.

"Ne znam ni ko je predsjednik Opštine, ni SO, jer me politika ne interesuje. Ne zanima me ko je na vlasti, ko što radi. Do sada ništa nije urađeno što bi trebalo", ističe Petričević.

Dragan Knežević kaže da su političari iz Zete davno tražili Opštinu, ali da je nijesu dobili.

"Što su nam je sada dali kada su nam uzeli aerodrom, pijesak i sada sve to što tražimo ne možemo da dobijemo. Što će nam opština bez ičega. Samo neka stave granice pa ćemo se mi obogatiti.Neka nam vrate što je naše i neka idu, jer su nam sve uzeli, od čega da živimo", kaže Knežević.

Jagoš Bećirović kaže da svi znaju kako je izglasana samostalnost.

"Sve ovo novo i za ljude koji tamo rade, ali se trude. Ne pravi se ručak bez ičega. Ostavili su Zetu na cjedilu. Ona je bila dio Podgorice i trebalo joj je dati dio kolača da ima od čega da krene", naveo je Bećirović.

Iz odbora u opštinsku vladu

Istovremeno sa djelovanjem političkih partija u Zeti pojavio se i Odbor "Za spas Zete", čije je kasnije djelovanje utihnulo. Bili su protivnici da se Zeti na ovaj način da samostalnost, pa su organizovali i niz protesta. Jedan od glavnih ljudi kasnije je postao opštinski funkcioner.

"Zetski zakoni" pred Ustavnim sudom

Na inicijativu Demokratskog fronta Ustavni sud trebao je da provjeri ustavnost Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu. Prethodno je Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore donio stav da zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore. Ustavni sud o zakonima još nije odlučivao.

Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.