Da li vjerovati informacijama na internetu?
Ilustracija

“Digitalna dilema Evrope“

Da li vjerovati informacijama na internetu?

Većina građana Evropske unije očekuje jače napore u borbi protiv namjernog širenja lažnih ili manipulisanih informacija putem interneta. Prema nedavnom istraživanju Bertelsmann Stiftung-ovog projekta “Upgrade Democracy”, više od polovine (54 odsto) ispitanika često ili veoma često nije sigurno da li su informacije s interneta tačne. Čak 39 odsto navodi da su bili svjesni dezinformacija.

Kai Unziker, autor studije, naglašava važnost pouzdane informacije kao osnove za donošenje obavještenih odluka i za demokratski diskurs.

“Evropsko stanovništvo osjeća veliku nesigurnost u vezi s digitalnim sadržajem kojem mogu vjerovati. Oni koji žele da zaštite i ojačaju demokratiju ne bi trebalo da ostavljaju ljude da se sami nose s dezinformacijama,” kaže stručnjak za demokratiju i koheziju pri Bertelsmann Stiftung.

Manje od polovine (44 odsto) svih Evropljana provjerava informacije sa interneta. Još manje (22 odsto) prijavljuje netačne informacije ili upozorava druge na njih. Mlađi i obrazovaniji ispitanici češće prepoznaju i suprotstavljaju se dezinformacijama.

Studija “Upgrade Democracy” takođe pokazuje da što više društvenih mreža koriste ispitanici, češće primjećuju dezinformacije. Stavovi o uticaju društvenih medija na demokratiju variraju među zemljama EU.

Kako bi se riješio ovaj problem, Bertelsmann Stiftung preporučuje uspostavljanje i proširenje sistematskog praćenja od strane nezavisnih aktera iz akademske zajednice i civilnog društva, kao i podizanje svijesti o rizicima dezinformacija među širom populacijom, prenosi Telegraf.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.