Njemačka penzija više nije san za mnoge

Njemačka penzija više nije san za mnoge

Prosječna penzija nakon najmanje 45 godina rada u Njemačkoj iznosi 1.543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na poslaničko pitanje šefa poslaničkog kluba Ljevice u Bundestagu Ditmara Barča.

Razlika između penzija žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina eura. Prosječna "muška" penzija iznosi 1.637, a "ženska" – 1.323 eura.

Prosjek na zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim istočnonemačkim pokrajinama i iznosi 1.605 eura, prema 1.403 eura na istoku.

Pomenuti prosječan iznos penzije je za Barča "sramotan bilans penzione politike u posljednje dvije decenije". To što žene i istočni Njemci imaju bitno manje penzije, za njega je znak "da smo daleko od pravednog sistema primjerenih penzija".

Ovaj političar je od savezne vlade zatražio da "ove godine kao komepenzaciju za inflaciju uvede vanredno povećanje penzija od 10 odsto za sve penzionere".

Prema njegovim riječima, "ne može biti da ministri, državni sekretari i državni službenici dobiju 3.000 eura za inflaciju, a penzionerima i dalje opada kupovna moć".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.