Prva dama: Žene Crne Gore svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu
Milena Milatović

Prva dama: Žene Crne Gore svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu

Prva dama Milena Milatović je večeras na svečanom prijemu povodom obilježavanja 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, odala omaž svim ženama čija su postignuća i žrtve ugrađeni u temelje naše zemlje.

“Danas, takođe želim i da budem glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi. Žene Crne Gore su svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje posle rata. Time su trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori”, kazala je Milatović.

O tome, dodaje, najbolje svjedoči prisustvo žena na večerašnjem prijemu, među kojima se nalaze i predsjednica parlamenta, ministarke, poslanice, sutkinje, uspješne preduzetnice, umjetnice, sportistkinje…

“Danas žene imaju karijere kakve ranije generacije nijesu mogle ni zamisliti dok su istovremeno uspješne i u tradicionalnim ulogama koje imaju kao majke, kćerke, sestre i supruge”, kazala je Milatović.

Iako nam statistički podaci ukazuju da je položaj žena danas u mnogim aspektima bolji nego ikada ranije, Milatović ističe da svi dobro znamo da imamo još puno posla.

“Kako bi postavili zdravije temelje našeg društva, moramo se boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci. I najvažnije: moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod”, navodi Milatović.

Kao sve društvene promjene i ova je, kaže, spora i teška.

“Zahtijeva odlučnost i istrajnost, kako žena, tako i muškaraca. Međutim, to je jedini ispravan put i naša je obaveza da ga slijedimo. Moj suprug i ja vjerujemo da obrazovanje može najefikasnije ubrzati ovaj proces i zato je važnost obrazovanja u fokusu našeg zajedničkog javnog angažmana. Uostalom, upravo nas je obrazovanje dovelo do ovog mjesta sa kojeg vam se večeras i obraćamo. Našim primjerom potvrđujemo da predan rad, sistematično učenje i sposobnost kritičkog razmišljanja može svakoga kvalifikovati ne samo da dobije posao koji želi, već i da postane predsjednik države. Nadamo se da će jednoga dana takav put imati i prva predsjednica Crne Gore”, kazala je Milatović.

Prema njenim riječima, obrazovane, samosvjesne, osnažene – savremene žene svoj društveni status zasnivaju na znanju i vještinama, svjesne da je jedini istinski uspjeh onaj koji je u cijelosti samo njihov.

“Na kraju, željela bih da jasno poručim svima koji svojim profesionalnim ili ličnim angažmanom žele da učine ovo društvo ravnopravnijim i pravednijim – da će u mom suprugu i meni uvijek naći bezrezervnu podršku. “Hrabrost koja se bori bolja je od slabosti koja traje” kazao je Hegel. Ja vam s ovog ponosnog mjesta, poručujem da budemo hrabre. Hrabre kao žene koje su 13. jula utkale svoje živote u biće slobodne Crne Gore. Njegujmo ljubav prema sebi, prema drugima i prema istini”, kazala je Milatović.

Promjena, kaže, počinje od nas samih.

“Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primjerom moramo pokazati djevojčicama i dječacima koji dolaze kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i ljepšim mjestom za život. U čast naših pretkinja i za budućnost naših nasljednica, Trinaesti jul proslavljamo sve bliži tom cilju.  U to ime, želim nam srećan praznik. Živjela Crna Gora i živjele žene Crne Gore”, poručila je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.