Lajčak: Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine prioritet EU
Miroslav Lajčak

Lajčak: Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine prioritet EU

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije najviša aspiracija EU jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana.

On je na panelu "Zapadni Balkan: Novi evro-atlanski momentum" izjavio da je državama regiona ulazak u EU obećan prije dvadeset godina i da je zbog toga proces pristupanja izgubio na dinamici, ali da je danas proširenje ponovo u fokusu i dodao da države moraju da iskoriste tu mogućnost.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je najbitnija jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana. Međutim taj proces ima svoje uspone i padove", izjavio je Lajčak i dodao da je i pored trenutnog zastoja u napretku najbitnije nastaviti podršku.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je ruski uticaj na države regiona veliki i da to mora da se zaustavi, zbog čega je fokusiranje na dijalog između Beograda i Prištine najsigurniji put.

"Razmislimo da damo malo više podrške dijalogu i institucijama koje ga podržavaju, jer bez njih, bili bismo mnogo bliži tome da upadnemo u rusku zamku", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.