Lansirana raketa
Ilustracija

Lansirana raketa "Spejs Eksa" sa orbitalnim teleskopom: Maskova agencija istražuje tamnu materiju

Raketa "Spejs Eksa", američke kompanije u vlasništvu Ilona Maska, koja nosi orbitalni teleskop projektovan da rasvijetli misterioznu kosmičku pojavu, poznatu kao tamna materija, koja čini 95 odsto univerzuma, lansirana je danas sa Kejp Kanaverala na Floridi.

Evropska svemirska agencija teleskop je nazvala Euklid, po starogrčkom matematičaru koji se smatra ocem geometrije, prenose agencije.

Raketa "Falkon 9" lansirana je u 11.00 časova po lokalnom vremenu, pišu Nezavisne.

Otkrića koja se očekuju od ove kosmičke misije vrijedne 1,4 milijarde dolara trebalo bi da pruže nove uvide i kako se očekuje, da dovedu do transformacije astrofizike i možda boljeg razumijevanja prirode same gravitacije.

Euklid je dizajniran da istražuje evoluciju "mračnog univerzuma" korišćenjem širokougaonog teleskopa za proučavanje drugih galaksija udaljenih čak milijardu svjetlosnih godina od Zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.