Šmit poništio zakone Skupštine RS-a
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH

Šmit poništio zakone Skupštine RS-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit poništio je zakone koje je usvojila Narodna skupština Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

Šmit je donio i odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo, kao i nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe BiH i jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija.

"Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje i ključnih elemenata Daytona, kao što odluke visokog predstavnika", naveo je Šmit u obrazloženju svojih odluka.

On je poručio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, kao i da je sva procedura što se tiče toga završena.

Šmit je istakao da se Zakon o Ustavnom sudu BiH može mijenjati, ali samo onako kako je to određeno Ustavom BiH, te da bi svaka primjena pomenutih poništenih zakona RS-a mogla spadati u okvire krivičnih djela.

"Oni će snositi posljedice za svoje postupke - sve opcije su na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti i da će, a sreo sam dosta odgovornih političara koji intenzivno rade na tome da ova zemlja ostvari neki napredak, uraditi konkretne korake", rekao je Šmit.

Prema njegovim riječima, najveće posljedice neodgovornog ponašanja pojedinih političara snose građani Republike Srpske.

"Ja ih poštujem, kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali imati život u kojem dominiraju ideje pojedinaca", poručio je Šmit.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.