Prva pacijentkinja koja je primila vakcinu protiv raka se uspješno oporavila, naučnici najavljuju nove korake

Prva pacijentkinja koja je primila vakcinu protiv raka se uspješno oporavila, naučnici najavljuju nove korake

Nakon decenija tek malog pomaka u liječenju raka, naučnici kažu da je istraživanje dostiglo prekretnicu, a mnogi predviđaju da će sljedeći napredak u liječenju raka biti vakcina koja bi se trebala pojaviti za pet godina.

Naime, nije riječ o ustaljenim, odnosno tradicionalnim vakcinama koje sprečavaju bolesti, već se radi o vakcinama za smanjenje tumora i sprečavanje vraćanja raka. Ciljevi za ove eksperimentalne tretmane uključuju rak dojke i pluća, a ove godine su zabilježeni pozitivni rezultati kod liječenja smrtonosnog raka kože melanoma i raka gušterače.

Vakcine protiv raka, kao i druge imunoterapije, jačaju imuni sistem da pronađe i ubije ćelije raka. A neke nove koriste MRNA, koja je razvijena za rak, ali je prvo korištena za vakcine protiv COVID-19.

Da bi vakcina radila, potrebno je da nauči T ćelije imunog sistema da prepoznaju rak kao opasan, riječi su doktorice Nore Disis sa Instituta za vakcinu protiv raka UW Medicine u Sijetlu. Jednom obučene, T ćelije mogu putovati bilo gdje u tijelu kako bi uočile opasnost.

Napredak u liječenju vakcinama od samog svog početka je bio izazovan. Prvi lijek Provenge, odobren je u SAD-u 2010. godine kod liječenja raka prostate koji se proširio na ostale organe. Kod takve faze bolesti, neophodna je obrada pacijentovih vlastitih imunoloških stanica u laboratoriji i potom njihovo vraćanje. Postoje i vakcine za liječenje ranog raka mokraćne bešike i uznapredovalog melanoma.

Neka od prvih istraživanja raka su se zaustavila jer je rak, kao bolest, nadmašio imuni sistem pacijenata i nije dozvoljavao, kao takav, bilo kakvu vrstu lijeka.

Međutim, sada je istraživanje i rad na vakcinama usmjeren na pacijente u ranom stadijumu bolesti, s obzirom da se do sada pokazalo da vakcine ne mogu djelovati kod pacijenata koji su u poodmakloj fazi.

Jedna od prvih koji je primila vakcinu protiv raka jajnika u sigurnosnoj studiji prije 11 godina bila je Jamie Crase Mercer. Sa dijagnozom uznapredovalog raka jajnika kada je imala 34 godine, Crase je mislila da će umrijeti mlada i napravila je testament kojim je svojoj najboljoj prijateljici ostavila omiljenu ogrlicu. Sada ima 50 godina i za sada nema naznaka ponovnog vraćanja raka.

Ona ne zna sa sigurnošću da li je vakcina pomogla, s ponosom kaže “ja sam još uvijek tu”, piše u svojoj priči AFP.

Izvor:Klix

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.