Bezbjednosna situacija
Ilustracija

Bezbjednosna situacija "na zavidnom nivou" a sukobi klanova ne jenjavaju: U prethodne dvije sedmice dvije pucnjave na ulicama Crne Gore

U Crnoj Gori su se za dvije sedmice desile dvije pucnjave, uprkos uvjeravanjima iz Vlade Crne Gore da je bezbjednosna situacija u našoj državi povoljna i stabilna.

Mirno jutro na Cetinju juče je prekinula pucnjava na Obzovici. Malo dalje od grada, ranjen je Jovan Vujović (27), i to iz automatske puške. Pogodila su ga dva metka. 

Policija traga intenzivno za napadačima, a za sada je pronađena samo automatska puška i zapaljeno vozilo na putu ka Budvi. 

klio1024x768675x900

Foto: Cetinjski list

Kako je kazala viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić za TVCG, pronađen je i motor. 

"Intenzivno se radi na rasvjetljavanju ovog slučaja", navela je ona. 

Vujović je označen kao osoba bliska "kavačkom klanu". Kad je prvi put ranjen imao je samo 23 godine, ali je i tada povezivan sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori, te se ranjavanje smatralo opomenom.

Inače, još jedna pucnjava u u Crnoj Gori dogodila se prije nedelju dana kada je kod tunela Vrmac u Kotoru povrijeđen Vojin Stupar, takođe povezivan sa "kavačkim klanom".

Stupar je, podsjetimo, često dovođen u vezu sa teškim krivičnim djelima.  

Podsjetimo, prije samo mjesec dana ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da oko 200 najvećih pripadnika kriminalnih klanova više ne šeta ulicama Crne Gore, najavljujući intenzivne aktivnosti Uprave policije i tužilaštva u narednom periodu.

I Abazović tvrdio da je situacija na zavidnom nivou 

O bezbjednosnoj situaciji u državi govorio je i premijer Dritan Abazović, i to nakon učestalih dojava o bombama u školama. Tada je kazao da je situacija "na zavidnom nivou". 

Abazović je medijima rekao da misli i da su lažne dojave o bombama u više crnogorskih institucija “recidivi prethodnog režima”.

Sukobi klanova počeli prije devet godina, oko 50 žrtava krvavih obračuna 

Dva najveća crnogorska mafijaška klana - škaljarski i kavački, nekada su bila dio jedne veće, tzv. kotorske grupe, mada se i tada već koristio naziv "škaljarski klan".

Preciznije rečeno, predstavljali su dvije struje u okviru jednog klana, jer prema navodima upućenih, ni prije izbijanja sukoba nije bilo prevelikih simpatija između njih.

Kotorska grupa nastala je nakon ubistva Dragana Dudića Frica 2010. godine. Njegovom smrću, u Kotoru prostor popunja upravo pomenuta, do tada tajnovita kriminalna grupa.

Cijepanje te grupe i rat klanova započinje 2014. godine u Valensiji, nestankom sada već čuvenih 200 kilograma kokaina.

Naime, iz jednog od zajedničkih "štekova" nestala je pomenuta roba, koja je pripadala sadašnjim "kavčanima", a koju su oni pokušali da prodaju mimo znanja Jovice Vukotića, u to vrijeme lidera cjelokupne ekipe.

Smatra se da je robu pronašao i preoteo Goran Radoman (38). Radoman je likvidiran u februaru 2015. godine na Novom Beogradu, kao prva žrtva u krvavom nizu koji će uslijediti. Vukotić je ubijen prošle godine u septembru u Istanbulu. 

Kao vođa "kavačkog klana" godinama se pominje Radoje Zvicer. Crnogorska policija već godinama ga traži kako bi ga saslušala u više istraga o ubistvima koja su se dogodila u ratu kotorskih klanova. U međuvremenu, Zvicer je optužen za više teških krivičnih djela, 

Po tvrdnjama crnogorske policije, u međusobnim obračunima pripadnika ove dvije grupe, tokom poslednjih osam godina na teritoriji naše države izvršeno je preko 50 ubistava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.