Duda: Premještaj Vagnera u Bjelorusiju loš znak za Poljsku i region
Andžej Duda

Duda: Premještaj Vagnera u Bjelorusiju loš znak za Poljsku i region

Premještaj pripadnika Vagnera u Bjelorusiju negativan je znak za Poljsku, rekao je u utorak predsjednik Andžej Duda, neposredno prije odlaska na sastanak sa ostalim liderima NATO-a u Holandiju.

“Vidimo šta se događa, premještanje ruskih snaga, odnosno grupe Vagner u Bjelorusiju. I njihov šef ide tamo, a to su sve vrlo negativni signali za nas. O njima ćemo razgovarati sa svojim saveznicima“, rekao je novinarima Duda.

Nakon dogovora postignutog kasno u subotu, kojim je okončana pobuna Vagnerovih boraca, dopušteno im je da se pridruže redovnim ruskim oružanim snagama, da se premjeste sa svojim vođom Jevgenijem Prigožinom u egzil u Bjelorusiju ili da se jednostavno vrate svojim porodicama.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak potvrdio da se Prigožin nalazi u Bjelorusiji i dodao da ga je njegov ministar obrane Viktor Hrenin obavijestio da ne bi imao ništa protiv da jedinica poput Vagnera djeluje unutar bjeloruske vojske.

Predsjednik je Hreninu naložio da o tome razgovara s Prigožinom.

Lukašenko je rekao da njegova zemlja želi da uči iz ratnog iskustva ruske plaćeničke grupe Vagner.

“Ako njihovi zapovednici dođu i pomognu nam i kažu nam šta je trenutno važno – to je neprocjenjivo. To je ono što bi trebalo da preuzmemo od Vagnera“, rekao je Lukašenko.

Bjelorusija ne podiže nikakve kampove za rusku plaćeničku grupu Vagner, ali će ih, ako oni to žele, smjestiti negde, prenijela je u utorak bjeloruska državna novinska agencija BelTA riječi predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Ponudili smo im jednu od napuštenih vojnih baza. Molim vas lijepo, imamo ogradu, imamo sve, samo postavite svoje šatore“, kazao je Lukašenko.

BelTA je prenijela i njegovu izjavu, po kojoj on nema planova o otvaranju Vagnerovih regrutnih centara u Bjelorusiji.

Letonija i Litvanija su pozvale NATO da ojača svoje istočne granice kao odgovor na očekivanja da će ruska privatna kompanija Vagner postaviti novu bazu u Bjelorusiji, nakon neuspjele pobune kod kuće.

“Ovaj potez treba procijeniti s drugačije sigurnosne tačke gledišta. Vidjeli smo sposobnosti tih plaćenika“, rekao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevics novinarima tokom posjete Parizu sa baltičkim kolegama.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis rekao je da brzina kojom je Vagner napredovao prema Moskvi, vozeći stotine kilometara u jednodnevnoj trci prema glavnom gradu, pokazuje da treba ojačati odbranu baltičkih država.

“Granice naših zemalja samo su stotine kilometara od tih aktivnosti, pa bi im bilo potrebno od osam do deset sati da se odjednom pojave negde u Bjelorusiji blizu Litvanije. To stvara nestabilnije, nepredvidljivije okruženje za našu regiju. Moramo vrlo ozbiljno shvatiti obranu baltičke regije“, rekao je Landsbergis.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.