Do Kvon izolovan u ćeliji u Spužu
Do Kvon, Foto: Pobjeda

Čeka se odluka o ekstradiciji

Do Kvon izolovan u ćeliji u Spužu

Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a i nekadašnji bjegunac izolovan je od drugih zatvorenika u istražnom zatvoru u Spužu, kazao je za DL news Goran Rodić, Kvonov advokat. Kvon je sam u ćeliji.

Velika je vjerovatnoća da će to biti Kvonov dom u doglednoj budućnosti, nakon što je 19. juna osuđen za pokušaj korišćenja falsifikovanog kostarikanskog pasoša pri napuštanju Crne Gore privatnim avionom.

U 2022. godini Kvon je bio predstavnik svijeta kriptovaluta - hvaljeni preduzetnik koji je nadgledao blokčejn sistem vrijedan 60 milijardi dolara.

Sada stražari otvaraju njegovu ćeliju dva puta dnevno kako bi ga pustili da proteže noge u dvorištu zatvora u Spužu, prenaseljenom objektu koji se nalazi na desetak kilometara od Podgorice.

Nakon što je proglašen krivim za korišćenje lažnog pasoša, crnogorski sud osudio je Kvona na četiri mjeseca zatvora.

Ipak, on i njegov saradnik Han Čang, koji je uhapšen u isto vrijeme pokušavajući da napusti Crnu Goru, praktično nisu imali šanse da budu oslobođeni.

To je zato što Kvona traže tužioci u njegovoj rodnoj Južnoj Koreji i SAD zbog optužbi za prevaru. Uz pomoć zaliha bitkoina u švajcarskoj banci, Kvon je izbjegavao Interpolovu crvenu potjernicu više od šest mjeseci skrivajući se u Srbiji i Crnoj Gori.

Dok crnogorski pravosudni zvaničnici razmatraju svoju odluku o izručenju, obojica će ostati u zatvoru najmanje šest mjeseci.

Uprkos mračnim izgledima, Kvonov advokat je rekao da se njegovi klijenti drže.

”Dobro su, stabilno“, rekao je Rodić za DL news. ”Uslovi su loši. Nije kao u filmovima. Zatvor nikome nije lak.”

Kvon je možda zahvalan za svoju solo ćeliju, piše DL news.

Zatvor u Spužu je dom za nekoliko članova zavađenih mafijaških klanova koji postoje na Balkanu, kaže Aleksandra Dubak, pravni savjetnik koji nadgleda zatvor u NVO  Građanska alijansa.

ziksspuz

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Neki koji čekaju suđenje su članovi rivalskih  klanova, optuženi za ubistvo, podmetanje bombi, iznudu i vođenje međunarodnog lanca krijumčarenja droge.

Nasilje između članova klanova je toliko loše iza rešetaka, da su vlasti pojačale nadzor kako bi osigurale da se zaraćeni članovi klanova ne ukrste.

Zatvorski službenici pokušavaju da spriječe nasilje tako što pažljivo postavljaju članove rivalskih klanova u djelove zatvora kako bi sveli kontakt na minimum, kaže Dubak.

”Prenaseljenost je takva već godinama“, rekla je Dubak za DL news.

”Ako je zatvorenik sam u ćeliji, to je iz nekog posebnog razloga — možda zbog zdravlja, opasnosti od nasilja ili postoji poseban zahtjev.Što se tiče onoga što slijedi, Rodić je rekao da je preuranjeno govoriti o žalbi na osuđujuću presudu za falsifikovanje i da je spreman da počne da razmatra slučajeve izručenja.

Na konferenciji za novinare povodom zahtjeva za ekstradiciju 29. marta, ministar pravde Marko Kovač rekao je da će sve faktore razmotriti lokalni sudija.

”U obzir će se uzeti težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, redosljed zaprimanja zahtjeva za izručenje, kao i državljanstvo lica i druge okolnosti“, rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.