Podmornica Titan dizajnirana da se sama vrati na površinu posle 24 časa
Foto: Reuters

Podmornica Titan dizajnirana da se sama vrati na površinu posle 24 časa

Podmornica Titan koja je nestala na putu do olupine Titanika dizajnirana je da se vrati na površinu nakon 24 sata, kaže Aron Njuman, investitor u OceanGate-u koji je posjetio lokaciju na brodu 2021. godine.

Titan se pod vodom drži balastom – teškim tegovima koji pomažu u stabilnosti plovila – napravljenim da se automatski otkači nakon 24 sata kako bi se podmornica poslala na površinu, rekao je Njuman.

“Ona je dizajnirana da se vrati“, rekao je za CNN.

Članovima posade je rečeno da mogu da oslobode balast ljuljanjem broda ili da koriste pneumatsku pumpu da oslobode tegove, rekao je Njuman.

Ako ništa drugo ne uspije, rekao je, vodovi koji obezbjeđuju balast su dizajnirani da se raspadnu nakon 24 sata kako bi ga automatski poslali nazad na površinu okeana.

Titanove potisnike napaja eksterni električni sistem, dok unutrašnji sistem napaja komunikacije i grijač, rekao je Njuman.

Voditelj Diskaveri kanala Džoš Gejts, koji je otišao na probno ronjenje na Titanu 2021. godine, rekao je da je te godine saznao da postoje četiri načina da brod izgubi težinu i vrati ga na površinu u slučaju nužde.

“Postoji kompjuterski kontrolisano oslobađanje težine, sistem ručnih ventila koji ubrizgava vazduh u spoljašnje balastne kontejnere, hidraulički sistem za spuštanje tegova i mogućnost odvajanja od pričvršćenih šipki za podmornicu i pomaže da se plovilo vrati na površinu“, kazao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.