Nakon otkrića ostatka podmornice Titan fokus na istraživanju uzroka nesreće: Da li će pronaći tijela preminulih?
Foto: Reuters

Nakon otkrića ostatka podmornice Titan fokus na istraživanju uzroka nesreće: Da li će pronaći tijela preminulih?

Potvrda da su svi članovi posade podmornice koja je išla ka olupini Titanika poginuli, znači da operacija potrage u Atlantskom okeanu koja traje pet dana, sada ima nove prioritete.

Američka obalska straža potvrdila je u četvrtak 22. juna da je svih pet osoba poginulo nakon najvjerovatnije “katastrofalnog urušavanja podmornice” Titan, kompanije OceanGate.

“Vjerujemo da su naš izvršni direktor Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet nažalost izgubljeni”, rekli su iz OceanGatea.

Informacija da je svih pet osoba poginulo dovela je do tragičnog kraja sagu koja je uključivala stalnu potragu i međunarodnu saradnju više agencija.

No, pitanja o tome šta se tačno dogodilo ostaju otvorena.

Da li će pronaći tijela?

Istraga je već u toku i biće nastavljena u području oko Titanika gdje su pronađeni ostaci podmornice rekao je kontraadmiral John Mauger iz Obalne straže.

“Znam da ima mnogo pitanja o tome kako i zašto se to dogodilo. To su pitanja o kojima ćemo sada prikupljati što više informacija”, rekao je Mauger. On je dodao da se radi i o “komplikovanom slučaju” koji se dogodio u udaljenom dijelu okeana i uključuje osobe iz nekoliko različitih zemalja.

Takođe je rekao da ne može potvrditi da li će biti u stanju da lociraju tijela žrtava.

“Ovo je nevjerovatno nepopustljivo okruženje”, rekao je kontraadmiral.

Nekoliko plovila, kao i medicinsko osoblje i tehničari nalaze se i dalje na mjestu gdje su pronađene olupine. Vozila na daljinsko upravljanje koja rade na dnu oko Titanica takođe će ostati na terenu.

Da li će hidrofoni pomoći?

Biće potrebno prikupiti što je moguće više komada olupina, uključujući komadiće karbonskih vlakana od kojih je napravljen dio podmornice, kako bi nadležni mogli da izgrade sliku o tome šta se dogodilo.

Za sada je pronađeno pet dijelova podmornice. Neki od njih su pripadali kapsuli koja je održavala pritisak unutar podmornice.

Kontraadmiral Mauger je rekao da su se vlade zemalja uključenih u nesreću sastale kako bi razgovarali o tome kako će istraga izgledati.

Uključeni u potragu nastojat će potvrditi teoriju da je urušavanje podmornice usljed pritiska uzrokovalo smrt putnika Titana i ako se to potvrdi, tražiće razlog zbog kojeg je došlo do raspada.

Pitanja vezana za propise i standarde podvodnih misija vjerovatno će takođe biti postavljana.

Još jedan mogući izvor informacija o tome šta se dogodilo na Titanu mogli bi biti hidrofoni, odnosno podvodni mikrofoni koji se koriste za osluškivanje nedopuštenih testova atomskog oružja.

Oni su pomogli da se utvrdi da je argentinska podmornica San Juan implodirala nakon što je nestala 2017. godine. Moguće je da su i hidrofoni snimili šta se dogodilo sa Titanom, te bi mogli pomoći u utvrđivanju tačnog vremena kada se dogodila tragedija.

‘Istinski istraživači’

Prvi nagovještaj o tome šta se dogodilo je stigao u četvrtak naveče kada je visoki dužnosnik američke mornarice rekao da su, nakon što je prijavljen nestanak podmornice, ponovo analizirali akustične podatke i pronašli “anomaliju” koja je bila u skladu sa implozijom ili eksplozijom u blizini gdje je podmornica trebala da bude.

U raspadu podmornice su poginuli Stockton Rush, izvršni direktor OceanGate Expeditionsa, zatim dva člana ugledne pakistanske porodice Shahzad Dawood sa sinom Suleimanom, zatim britanski avanturista Hamish Harding i stručnjak za Titanik Paul-Henri Nargeolet.

OceanGate od 2021. godine bilježi propadanje Titanica, a godišnja putovanja do olupine uključivala su i turiste koji su plaćali za ovo iskustvo.

U saopštenju o sudbini putnika u podmornici iz OceanGatea su rekli da se radilo o “istinskim istraživačima koji su dijelili poseban avanturistički duh i duboku strast za istraživanjem i zaštiti okeana.”

Podmornica Titan lansirana je u nedelju u šest sati ujutro, 700 kilometara južno od Newfoundlanda u Kanadi.

Nadležni su se nadale da bi podvodni zvukovi otkriveni u utorak i srijedu mogli suziti potragu koja je išla do četiri kilometra dubine.

Svaki tračak nade da će posada biti pronađena živa nestao je u četvrtak ujutro kada je istekao vremenski okvir od 96 sati koliko su imali zaliha u podmornici, a Obalska straža objavila je da su olupine pronađene oko 488 metara udaljene od Titanika.

“Olupine su u skladu sa katastrofalnim gubitkom pritiska u komori”, rekao je Mauger.

Zvukovi koje su čuli prethodnih dana vjerovatno su bili nešto drugo a ne Titan, rekli su kasnije iz Obalske straže.

“Čini se da nema nikakve veze između zvukova i lokacije na dnu mora”, rekao je Mauger.

Režiser James Cameron koji je više puta ronio do olupine Titanica za BBC je rekao da je znao da se dogodio “ekstremno katastrofalni događaj” čim je čuo da je u isto vrijeme podmornica izgubila i navigaciju i komunikaciju.

Rekao je i da su informacije o 96 sati snabdjevene kiseonikom i zvukovi lupanja bili “razvlačenje i noćna mora od zablude” koja je porodicama dala lažnu nadu.

Ranija iskustva

Najmanje 46 osoba je uspješno putovalo OceanGate’s podmornicom do Titanika 2021. i 2022. godine. No, pitanje o bezbjednosti podmornice imali su i bivši zaposlenik kompanije, kao i bivši putnici.

Bivši direktor pomorskih operacija OceanGatea David Lochridge 2018. je smatrao da metoda koju je kompanija smislila za osiguranje čvrstoće trupa neadekvatna i da bi mogla “izložiti putnike potencijalnoj ekstemnoj opasnosti u eksperimentalnoj podmornici.” Metoda se oslanjala na akustični nadzor koji je mogao otkriti pukotine i pucanje dok se trup napreže pod pritiskom.

“To je bilo problematično jer bi ovakva vrsta analize pokazala samo kada je komponenta pred kvarom, često milisekunde prije raspada, i ne bi otkrila nikakve postojeće nedostatke prije stavljanja podmornice pod pritisak”, napisali su advokati Lochridgea.

Iz kompanije se nisu slagali sa njegovom procjenom, rekavši da on nije inžinjer i da nije bio angažovan da obavlja inžinjerske poslove na Titanu. Takođe su naveli da je otpušten nakon što je odbio prihvatiti uvjeravanja vodećeg inžinjera kompanije da je protokol akustičnog praćenja bio prikladniji od metode koju je on predlagao.

OceanGate je kritikovan i zbog upotrebe jednostavnog komercijalno dostupnog kontrolora za videoigre za upravljanje Titanom. Ali kompanija je saopštila da je mnoge dijelove plovila sama napravila i da su se pokazali pouzdanim.

“Namijenjen je 16-godišnjaku da ga baca okolo” i “super je izdržljiv”, rekao je Rush za CBC u prošlogodišnjem intervjuu dok je demonstrirao kontrolor bacajući ga po maloj kabini Titana.

Jedan od prvih putnika podmornice opisao je ronjenje na kojem je bio prije dvije godine sa samoubilačkom misijom.

“Zamislite metalnu cijev dugu nekoliko metara sa metalnim podom. Ne možete stajati. Ne možete kleknuti. Svi sjede jedni do drugih ili jedni na drugima”, rekao je Arthur Loibl, njemački preduzetnik u penziji i avanturista.

Tokom dva i po sata spuštanja i uspona svjetla u podmornici su bila ugašena kako bi se uštedjela energija rekao je Loibl, a jedino svjetlo dolazilo je od flourescentnog svjetlećeg štapa. Put je nekoliko puta bio odgađan kako bi se riješio problem sa baterijom i tegovima za balans. Ukupno, putovanje je trajalo deset i po sati.

Izvor: AP, BBC, RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.