DIK odbila 10 prigovora: Odbijeni prigovori SDP-a i koalicije Pravda za sve
Državna izborna komisija

DIK odbila 10 prigovora: Odbijeni prigovori SDP-a i koalicije Pravda za sve

Državna izborna komisija (DIK) na sinoćoj sjednici odbila je deset prigovora izjavljenih na rad opštinskih izbornih komisija.

"DIK je većinom glasova odbila prigovore izborne liste 'SDP – Za našu kuću' na odluku Izborne komisije Prijestonice Cetinje, predsjednika OO SDP Bijelo Polje Adnana Strikovića na Odluku OIK Bijelo Polje, predsjednika OO SDP Rožaje Jasmina Bralića na Odluku OIK Rožaje, prigovore kandidata i ovlašćenog lica podnosioca izborne liste 'PRAVDA ZA SVE – dr Vladimir Leposavić'  Vladimira Leposavića na rješenja opštinskih izbornih komisija Kolašin, Nikšić, Bar, Budva, Berane, Bijelo Polje i Andrijevica. Podnosioci prigovora, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, imaju pravo da u zakonskom roku izjave žalbu Ustavnom sudu", navedeno je u saopštenju nakon maratonske sjednice Državne izborne komisije. 

Ranije je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao za TVCG da o ponavljanju izbora na Cetinju i Kolašinu svi članovi komisije na sjednici u subotu veče nijesu bili jedinstveni, ali je većina odlučila da ih ne treba ponavljati i to treba uvažiti.

"Mi smo izvršili uvid u materijal i konstatovali da je cetinjska izborna komisija napravila proceduralnu grešku. Mada smo ja i kolega Damir Suljević i predstavnik SDP-a bili za ponavljanje izbora, većina je drugih kolega bila za opciju da se samoponišti odluka. Nije bilo jedinstvenog stava", kazao je Mugoša u Dnevniku TVCG.

Većina je, ističe, ocijenila da to ne može u bitnom uticati na ishod izbora na tom biračkom mjestu.

"Slična situacija je bila i u Kolašinu, naš pravni stav je bio takav da treba ponoviti izbore na jednom mjestu u Kolašinu, dok je većina drugih kolega bila da to ne treba raditi", tvrdi je Mugoša.

Istakao je da po procesnom smislu kada DIK donese rješenje kojim usvaja određeni progovor ne postoji mogućnost žalbe Ustavnom sudu.

"Žalba Ustavnom sudu je dozvoljena samo protiv rješenja kada je odbijen ili odbačen prigovor", kazao je Mugoša.

On je objasnio da su predstavnici SDP-a i Pravda za sve predali više prigovora za više biračkih mjesta, ali da i večeras stiže još prigovora.

"Imaćemo dugu sjednicu, na radnom sastanku prebrojavamo pristigli izborni materijal", istakao je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.