Budvu čeka vreli političko ljeto: Da li su vanredni lokalni izbori mogući na jesen?
Opština Budva

Budvu čeka vreli političko ljeto: Da li su vanredni lokalni izbori mogući na jesen?

Iako partije još presabiraju izborne rezultate nakon parlamentarnih izbora, izvjesno je da Budvi predstoji vrelo političko ljeto, a sve su glasniji zahtjevi da se nakon ljetnje turistički sezone organizuju vanredni izbori.

Nekadašnje članice Demokratskog fronta, koje su doživjele izborni sunovrat, te izgubile praktično polovinu glasačkog tijela, i dalje imaju odborničku većinu u parlamentu - 17 od ukupno 33 odbornika. Sredinom maja odbornički klub napustio je odbornik Mladen Kažanegra iz Nove srpske demokratije, koji od tada djeluje kao nezavisan..

On je juče saopštio da odbornička većina njegovim djelovanjem neće biti ugrožena.

“Tvrdim da nikada moja riješenost i moje djelovanje nije bilo upereno protiv partije kojoj pripadam, porodice Božović i grada Budve”, saopštio je Kažanegra.

“Vijestima” je rečno da tek predstoje previranja u nekada moćnom političkom savezu u Budvi i da se očekuje da će dio odbornika insistirati da se promijeni strategija, koju je rukovodstvo zauzelo nakon hapšenja gradonačelnika Mila Božovića, koja je dovela do paralisanja gradske administracije, a što je i uticalo na pad povjerenja.

Iako je” Vijestima” rečeno da će se dio odbornika javno oglasiti i iznijeti jasne stavove na koji način da se nastavi upravljanjem gradom, ostaje da se vidi da li će centrale partije uspjeti, kao što su do sada radile, da stišaju tenzije.

Već puna dva mjeseca od pritvaranja Božovića, gradska administracija je u blokadi i iako to niko javno ne želi da govori, u Budvi je uvedena prinudna uprava, jer se za sve odluke pita Viši sud - od odluke istražnog sudije zavisi koja službena dokumenta mogu da se unesu u spuški zatvor i da ih Božović potpiše.

Tako, osim što platne liste imaju zeleno svjetlo, mnoge odluke i dokumenta vraćena su i čekaju na potpisivanje. U Opštini nema osobe koja ima pravo potpisa jer Božović za vrijeme svog tromjesečnog mandata nije imenovao dva potpredsjednika. Kako vrijeme odmiče, to se problemi u Opštini usložnjavaju. Mnogim sekretarima i načelnicima opštinskih službi koji su u v.d. stanju ističu mandati, mnogim radnicima ističu ugovori, lokalna administracija ne može ni zaključiti ugovore, isplate novca za svakodnevne porebe su praktično stopirane.

Izborni rezultati ogolili su koliko koja partija ima povjerenje, a prema riječima lidera budvanskih Demokrata Krsta Radovića pokazali su i neke nove momente.

krstoradovic533x261

Krsto Radović

“Aktuelna politička elita koja upravlja gradom nema više legitimitet koji je imala do prije samo pola godine. Što se tiče same situacije oko funkcionisanja institucija u gradu bojim se da će se svakim danom i ovako loša situacija dodatno pogoršavati, ali i za to će neki akteri morati snositi odgovornost”, naglasio je Radović. On je ranije kazao da su vanredni izbori lijek za izlazak iz takve situacije.

U lokalnom SNP-u tvrde da očekuju da nekadašnji DF koji još ima većinu u parlamentu, što prije riješi probleme u kojima se nalazi Opština - da deblokira njen rad, kako bi građani mogli da ostvaruju prava.

Ponavljaju da je sada praktično nemoguće da se donese bilo koja odluka, da su investicije stopirane, a time i razvoj grada.

U opozicionom DPS-u, uoči parlamentarnih izbora, najavili su da će podnijeti inicijativu da se skrati mandat lokalnom parlamentu i raspišu vanredni lokalni izbori na jesen.

Kako su naveli, izbori su jedini logičan izlaz iz nenormalne situacije u kojoj su se našli Budva i njeni građani, “nakon propalog pokušaja Demokratskog fronta da izmjesti kancelariju predsjednika Opštine Budva u spuški zatvor”.

“Ne smije se tolerisati da u opštini koja predstavlja centralnu osovinu crnogorskog turizma, njen uhapšeni predsjednik koji se sumnjiči za najteža krivična djela, zajedno sa svojim partijskim kolegama, ugrožava osnovna prava zaposlenih, da budu isplaćeni za svoj rad. Nepodnošljiva lakoća sa kojom je DF odbio naš konstruktivan predlog da iz svojih redova izaberu potpredsjednika ili predsjednika opštine, te da se na taj način omogući redovna isplata plata radnicima i funkcionisanje lokalnih službi tokom sezone, a da na jesen otvorimo dijalog o izborima, ogoljava dubinu problema kojeg živimo u Budvi”, naveli su iz DPS-a.

Zahtjev za skraćenje mandata DPS bi mogao podnijeti nakon što obavi razgovore sa parlamentarnim partijama u Budvi.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” za samo osam mjeseci praktično je izgubila polovinu glasačkog tijela. I dok su na lokalnim izborima u oktobru prošle godine osvojili apsolutnu većinu od 51 odsto, 11. juna im je povjerenje dalo 25,47 odsto izašlih birača, odnosno 2.468 Budvana i Budvanki. Na lokalnim izborima prije samo osam mjeseci tadašnji Demokratski front koji je kada predvodio sada pritvoreni gradonačelnik Milo Božović osvojio je 5.600 glasova, i time apsolutnu vlast.

I treća članica ovog nekadašnjeg saveza Pokret za promjene, koji je nastupio samostalno, doživio je izborni debakl u Budvi, pa je dobio povjerenje svega 136 glasača ili 1,36 odsto. Pobjednik izbora u Budvi je Pokret Evropa sad, koji je kao vanparlamentarna stranka osvojio 2.301 glas ili 23,75 odsto. Opozicioni DPS može biti i te kako zadovoljan izborima u Budvi, jer je praktično zadržao svoje glasačko tijelo, te osvojio 2.246 glasova ili 23,18 odsto.

Zadovoljni mogu biti i u Demokratama i GP URA koji su osvojili 1.205 ili 12,44 odsto od broja izašlih na glasanje.

Lista “Pravda za sve” Vladimir Leposavić osvojila je 292 glasa ili 3,01 odsto (to znači da bi na lokalnim izborima mogli da imaju jednog odbornika), dok je lista SNP- Demos osvojila 252 ili 2,68 glasova (SNP ima jednog odbornika u parlamentu i po ovim rezultatima ne bi ga osvojili). SDP je osvojio 296 glasova ili 3,05 glasova, čime bi mogli da imaju jednog odbornika u parlamentu (trenutno imaju dva).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.