Finale RG: Đoković napada 23. grend slem
Novak Đoković (foto: Guliver)

Finale RG: Đoković napada 23. grend slem

Novak Đoković igra protiv Kaspera Ruda finalni meč na ovogodišnjem Rolan Garosu i ima priliku da osvoji treći trofej na Kupu musketara, ali i svoj 23. grend slem pehar u karijeri čime bi se osamio na prvom mjestu vječne liste osvajača prestižnih turnira.

Brejk Ruda na startu meča, bio je to dug gem za Đokovića, Rud je imao četiri brejk lopte i uspio je da iskoristi četvrtu i povede sa 2:0 u prvom setu. Gem je trajao deset minuta, bilo je šest izjednačenja na 40:40.

koji je uspio da izjednači na 1:1 i ako je Rud imao tri brejk lopte.

Dobar početak Kaspera Ruda, dobio je svoj gem bez izgubljenog poena, vodi 1:0 u prvom setu.

15:11 Počeo je duel na Filip Šatrijeu.

15:05 Igrači su izašli na teren, pozdravljeni aplauzom, uslijediće kratko zagrijavanje i početak meča. Prvi će servirati Rud.

14:45 Pomjeren je meč za nekih pola sata zbog svečane ceremonije uručenja nagrada u dubl konkurenciji. Početak se očekuje oko 15 sati.

14:32 Sve je spremno za početak meča u Parizu, ima dosta oblaka, organizatori su odlučili da zatvore krov na Filip Šatrijeu, ali su ipak na kraju odlučili da ga otvore.

13:50 Đoković je odradio i posljednji trening pred veliko finale, na terenu je bio i njegov sin Stefan.

Najava meča:

Prema mnogim kriterijumima i statističkim kategorijama Novak Đoković je najbolji teniser u istoriji bijelog sporta, ali novim trijumfom u Parizu učinio bi još jedan veliki korak ka sportskoj besmrtnosti.

Najbolji teniser protiv Kaspera Ruda igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, a pobjeda bi mu donijela treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri, što niko nikada nije uradio u muškom tenisu.

Novak i Rafa trenutno su izjednačeni sa po 22. osvojena mejdžorsa, dok u ženskoj konkurenciji Margaret Kort ima 24, a Serena Vilijams 23.

Đoković je nekoliko puta isticao da je u ovoj fazi njegove karijere akcenat na osvajanju grend slem titula koje bi postavile dobar temelj za postavljanje apsolutnog rekorda, koji će teško biti dostignut u decenijama koje dolaze.

Novaku u finalu neće biti lako. Jeste pobijedio u sva četiri dosadašnja međusobna duela protiv Ruda, ali Danac u Parizu igra možda i najbolji tenis u karijeri.

U prethodnih šest mečeva na pariskoj šljaci, Rud je izgubio samo tri seta, da bi sav talenat i kvalitet pokazao u polufinalu, ubjedljivo savladavši Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Novak je polako podizao formu kako je turnir odmicao, izgubio je samo dva seta u Parizu – jedan od Hačanova u četvrtfinalu, drugi od Alkaraza u polufinalu takmičenja.

Uprkos tome, Đoković je protiv mladog Španca i trenutno prvog svjetskog tenisera bio dominantan, ne zanemarujući Alkarazove probleme sa grčevima.

Novak je u seriji od 20 uzastopnih pobjeda na grend slem turnirima, a u Parizu igra svoje 34. finale na nekom od četiri najveća teniska turnira.

Bez obzira na trenutnu fizičku spremu, Novak je favorit u finalnom meču, najviše zahvaljujući ogromnom iskustvu koje ima na velikim turnirima, ali i zbog mentalne snage koja najčešće dolazi do izražaja u najvažnijim momentima i najvažnijim mečevima.

Rud ima svoje kvalitete, koje je već pokazao naročito na mečevima protiv Runea i Zvereva, ali čini se da je protiv igrača koji zna šta želi i koji živi za velike trofeje u podređenom položaju.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.