Da li će novi izbor generalnog direktora RTCG biti slučaj za SDT ili će članovi Savjeta konačno postupiti po zakonu?
Radio televizija Crne Gore

Da li će novi izbor generalnog direktora RTCG biti slučaj za SDT ili će članovi Savjeta konačno postupiti po zakonu?

Nakon što je objavljeno da bi za generalnog direktora Javnog servisa RTCG mogao ponovo biti izabran Boris Raonić, za koga je Viši sud u Podgorici pravosnažno presudio da je njegov izbor iz 2021. nezakonit, te naložio Savjetu te medijske kuće da izabere novog direktora od ostalih kandidata ili raspiše novi konkurs reagovali su iz Centra za građansko obrazovanje CGO. Iz CGO pitaju da li će novi izbor generalnog direktora RTCG biti slučaj za SDT ili će članovi Savjeta konačno postupiti po zakonu?

Savjet Radio-televizije Crne Gore zakazao je za danas sjednicu na kojoj će donijeti odluku o imenovanju generalnog direktora RTCG, nakon što je Viši sud u Podgorici presudio da je Boris Raonić nezakonito izabran na tu funkciju prije dvije godine.

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković kazala medijima, da se među kandidatima za izbor generalanog direktora može naći i Boris Raonić, kao i njegovi protiv kandidati od prije dvije godine Nikola Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović. Dalibor Tomović, advokat Nikole Markovića za CdM kaže da bi ponovni izbor Raonića za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore značio zalaženje u zonu krivične odgovornosti i ignorisanje presude Višeg suda.

U CGO podsjećaju da je Savjet RTCG 2021. godine nezakonito izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG, što je potvrđeno i pravosnažnom presudom.

“Danas ćemo imati prilike da vidimo da li će ovaj Savjet RTCG, čija lica i imena javnost ima pravo da zna, ponovo prekršiti zakon ili ne. Jedan od ključnih nalaza Osnovnog suda u Podgorici, čiju presudu je potvrdio Viši sud, jeste da Raonić ni u trenutku prijave na predmetni javni konkurs, ni u trenutku imenovanja za generalnog direktora RTCG nije ispunjavao uslove za imenovanje iz Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG”, navode iz CGO.

Naglašavaju da iz obrazloženja sudskih odluka u ovoj pravnoj stvari nedvosmisleno proizilazi da Raonić nije mogao, niti može biti izabran za generalnog direktora po ovom javnom konkursu.

“To znači da Savjet o njegovom izboru danas ne može odlučivati, već se mora opredijeliti između ostalih kandidata. Članovi Savjeta koji danas budu učestvovali u eventualnom glasanju za Raonića ulaze u zonu krivične odgovornost, ali i oni koji budu saučestvovali dajući kvorum ili vjerujući da ih tajno glasanje štiti od takve odgovornosti jer se to može označiti i kao kriminalno udruživanje”, zaključuju u CGO.

Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici, čime je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Savjetu RTCG je naloženo da izabere direktora od ostalih kandidata koji su konkurisali za tu funkciju. Ukoliko Savjet RTCG to ne uradi i raspiše novi konkurs RTCG-u prijeti velika odšteta, koju bi u tom slučaju morao da isplati u skladu sa Zakonom o parničnom postupku.

Savjet će, kako je saopšteno, postupiti u skladu sa pravosnažnom presudom, te je sjednica zakazana za sjutra u podne.

Na dnevnom redu sjednice je rasprava i izjašnjavanje u vezi sa postupanjem po pravosnažnoj presudi Višeg suda, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa Odlukom o poništenju Odluke o imenovanju generalnog direktora od 6. avgusta 2021. godine, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa Odlukom o imenovanju generalnog direktora RTCG.

CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.