Europol: Pao najveći balkanski narko klan, zaplijenjeno tri miliona eura
Europol

Europol: Pao najveći balkanski narko klan, zaplijenjeno tri miliona eura

Najveći balkanski narko-bosovi uhapšeni su nakon istrage o šifrovanim telefonima i razbijen je jedan od najvećih balkanskih narko-klanova koji je švercovao kokain, saopštio je Europol.

Kako su naveli, 23 osobe, među kojima i troje vođa kriminalne organizacije, uhapšeno je juče u koordinisanim akcijama Srpske i Holandske policije, čiji je cilj bio pronalaženje vođa kartela i infrastrukture distribucije.

”Međunarodna operacija, koja je sprovedena u tri države, rezultirala je uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana,” navodi se u saopštenju.

U Srbiji je pretreseno 35 lokacija i uhapšeno je 13 osoba, među kojima tri osobe visokopozicionirane u okviru kartela.

Policija je tom prilikom zaplijenila oko 3 miliona eura u gotovini i 15 luksuznih automobila, zlatnih predmeta i luksuznih satova ukupne procijenjene vrijednosti oko 2 miliona eura.

Zaplijenjena je i velika količina oružja, eksploziva i municije: 2 snajperske puške, 3 automatske puške, više pištolja, prigušivači, 24 detonatorske kapsule, 5 uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnih eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

U EUROPOL-u navode da su tek nedavno otkrili rasprostranjenost balkanskih kriminalaca u svjetskoj šemi šverca kokaina i to analizom aplikacija za komunikacije koju koristi podzemlje: Sky, Encrochat i Anom.

Tada je formirana i Operativna radna grupe po imenu “Balkanski kartel“, koja je okupila više od 50 država širom Evrope i svijeta, sa ciljem da eliminiše prijetnju koja dolazi iz tog regiona, i čija razmjena obavještajnih podataka je bila ključna za uspjeh ove akcije.

Kako su naveli, Analiza podataka iz “SkyECC“ aplikacije, koja je zabranjena još 2021. godine, pokazala je da je najmanje sedam tona kokaina koji je zaplijenjen u evropskim lukama tokom 2020. godine imao veze sa ovim kartelom: 700 kilograma kokaina zaplijenjenog te godine u Roterdamu u Holandiji, 1,2 tone kokaina zaplijenjenog u Belgijskolm gradu Haselti 5 tona kokaina koji je zaplenjen u Arubi, na Holandskim Antilima.

“U saradnji sa Francuskom, Belgijom i Holandijom, i uz podršku EUROPOL-ove jedinice za narkotike, Srbija je uspjela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i da mapira njihove kriminalne aktivnosti širom svijeta. Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi,” naveo je EUROPOL.

Tvrde da je kartel koji je razbijen ovom akcijom „bio poznat u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke” i dodaju da je jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio i bivši vođa zloglasne kriminalne grupe Pink Panter.

“Konstantnom razmjenom obavještajnih podataka i odgovarajućom koordinacijom možemo rasformirati kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijim,” rekao je zamenik izvršnog direktora EUROPOL-a Jean-Philippe Lecouffe.

On je objasnio da su dva člana osoblja EUROPOL-a raspoređena u Beograd, kako bi pomogli istragu u Srbiji.

Hapšenja u Beorgadu predstavljaju samo dio akcije u okviru koje je 2021. godine u Belgiji uhapešno još 7 osoba pod sumnjom da su dio iste zločiančke organizacije, prethodno su uhapšene još dvije osobe u Srbiji i Peruu, ali zbog drugih krivičnih djela, dok je jošp jedna osoba za koju se sumnja da je dio istog klana uhapšena 8. maja u Holandiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.