Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?
lustracija (Foto: Pixabay)

Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?

Mnogi roditelji miješaju alergiju i intoleranciju na gluten, a to su zapravo dvije potpuno drugačije stvari.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama. Ima ga u mnogim uobičajenim namirnicama i pićima, uključujući testeninu i žitarice, a nerijetko se nalazi i u određenim ljekovima.

Za razliku od alergije na gluten, odnosno celijakije kada su simptomi mnogo teži i opasniji, dijete koje ima intoleranciju osjeća tek blagu reakciju nakon konzumiranja namirnice koja sadrži gluten, prenosi Index.hr.

Pedijatri tvrde da su simptomi koji otkrivaju da bi dijete moglo da bude osjetljivo na gluten sljedeći:

grčevi i gasovi u trbuhu
bolovi u trbuhu
probavni problemi poput zatvora ili proliva
anemija
anksioznost
nadutost
problemi s koncentracijom
pojačani umor
glavobolja
bolovi u zglobovima
mučnina
slabiji kožni osip.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.