Budžet Opštine Pljevlja nije usvojen, prijeti li kolaps lokalne samouprave?
Opština Pljevlja

Budžet Opštine Pljevlja nije usvojen, prijeti li kolaps lokalne samouprave?

Žalbe Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata na rezultat lokalnih izbora održanih u Pljevljima u oktobru prošle godine dovele su do nedonošenja opštinskog budžeta za tekuću godinu u zakonskom roku i kašnjenja u konstituisanju novog saziva lokalnog parlamenta. Aktuelni predsjednik Opštine Rajko Kovačević u međuvremenu donio je odluku o privremnom finansiranju u prva tri mjeseca. Mart je prošao, a budžet još nije usvojen,a ne zna se ni kada će biti što opasno prijeti da izazove opšti kolaps u funkcionisanju lokalne uprave.

Inače, Kovačević je nedavno kazao da je pripremljen Nacrt budžeta za 2023. godinu ali da je red da ga usvaja nova skupštinaska većina, gdje će DPS biti opozicija. Prema trenutnoj situaciji konstitutivna sjednica Skupštine opštine Pljevlja može da se održi polovinom aprila,a prije nego što se predlog budžeta nađe pred odbornicima potrebno je sprovesti javnu raspravu koja prema zakonskim propisima treba da traje najkraće mjesec dana. U takvim uslovima usvajanje budžeta može da se desi čak i u drugoj polovini maja. Posebno će biti teško sa nabavkom subvencionisanog peleta jer tek nakon usvajanja budžeta slijedi raspisivanje javnog poziva, koji u skraćenoj varijanti može da traje 15 dana, pa slijedi vrijeme za prigovore i za žalbe, a može doći i do poništenja tendera. U najboljem slučaju, rješenje će se naći, možda, u avgustu, a potrebno je građanima, na osnovu prošlogodišnje prakse, isporučiti blizu 2,5 hiljada tona peleta. U svemu tome treba imati na umu da grejna sezona u Pljevljima zvanično počinje 1. oktobra.

"Prošle godine u aprilu je raspisan javni poziv za nabavku peleta", kažu u Opštini Pljevlja uz pojašnjenje da je bilo pokušaja da se ove godine ne čeka usvajanje budžeta nego da se uđe u raspisivanje javnog poziva, ali kako se broj korisnika svake godine mijenja, teško je raspisati javni poziv zna osnovu prošlogodišnjih podataka.

"Prošle godine budžetom je bilo predviđeno 600.000 eura za nabavku peleta. Koliko će novca biti opredijeljeno u ovoj godini još se ne zna jer budžet nije usvojen", navode iz lokalne uprave.

Podsjećamo, lokalni izbori održani su 23. oktobra 2022. godine. Na izborni rezultat Ustavnom sudu, koji u tom momentu nije imao kvorum za odlučivanje, žalili su se predstavnici DPS-a, BS-a i SD. Ustavni sud je prije petnaestak dana kao neosnovane odbacio te žalbe, a Opštinska izborna komisija je prošle sedmice proglasila izborne rezultate za konačne. Sada se čeka da predsjednik SO i predsjednik pljevaljskog DPS-a Dragiša Sokić zakaže konstitutivnu sjednicu. Inače, poslednja sjednica lokalnog parlamenta starog saziva održana je početkom oktobra prošle godine.

Moraju se stvoriti uslovi da pelet stiže na vrijeme

Predstavnici nevladine organizacije Ekološko društvo (ED) "Breznica" smatraju da je jako neozbiljno da budžet za tekuću godinu još nije usvojen, te da se, što se tiče nabavke peleta, sve radi kako bi se uvećalo korišćenje uglja, odnosno kako bi se u narednom periodu veoma teška situacija sa zagađenim vazduhom još više pogoršala.

"U lokalnoj upravi moraju da razmišljaju da što veći broj Pljevljaka pređe na korišćenje peleta i da sadašnjim korisnicima omoguće da nabavljaju veće količine peleta po subvencionisanim cijenama. Da bi se uvećao broj korisnika peleta, prvenstveno se moraju stvoriti uslovi da on svake godine stiže na vrijeme", kaže predsjednik NVO ED "Breznice" Milorad Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.