Šimun: Povećati fizičku i pravnu zaštitu zdravstvenih radnika
Vojislav Šimun, Foto: Pokret Evropa sad

Šimun: Povećati fizičku i pravnu zaštitu zdravstvenih radnika

Najoštrije osuđujemo svaki vid napada na zdravstvene radnike. Neprimjereno je da su oni, čiji je posao posvećen dobrobiti svakog čovjeka, učestalo izloženi uvredama na javnim platformama i društvenim mrežama, te čak i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca, što ukazuje na kompromitovanu bezbjednost na radnim mjestima i njihov unižen društveni položaj, saopštio je danas član Glavnog odbora Pokreta Evropa sad Vojislav Šimun.

Šimun naglašava da s obzirom na sve veću frekventnost ovakvih nemilih događaja imperativ je da nadležne institucije preduzmu adekvatne mjere kako bi se povećao stepen sigurnosti na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Izrazio je očekivanje da se, osim javnih osuda, poradi na konkretnim rješenjima u smislu preispitivanja proporcionalnosti dosadašnjeg kažnjavanja simboličnim novčanim kaznama za djela kojima se ugrožavaju rad i život medicinskog osoblja, te da se obezbijedi povećanje pravne zaštite zdravstvenog radnika kroz sticanje statusa službenog lica ili nekog alternativnog modela.

"Prisustvo pripadnika MUP-a u javnim zdravtsvenim ustanovama bi doprinijelo povećanju stepena bezbjednosti kako za medicinsko osoblje tako i za pacijente i time unaprijedilo funkcionalnost i sigurnost radnog procesa. Imajući u vidu kompleksnost geneze ovog problema kao i dalekosežne posljedice istog, osim apela nadležnim institucijama neophodno je razumijevanje i podrška od strane svih građana - dakle na potezu je cijelo društvo", poručio je Šimun.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.