Borelj: EU neće tolerisati napade na Euleks i kriminal na sjeveru Kosova
Žozep Borelj

"Svi akteri moraju izbjegavati eskalaciju sukoba"

Borelj: EU neće tolerisati napade na Euleks i kriminal na sjeveru Kosova

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da "EU neće tolerisati napade na Euleks na Kosovu" kao ni nasilje i krivična djela na sjeveru i pozvao kosovske Srbe da odmah uklone barikade.

"Grupe kosovskih Srba moraju da odmah uklone barikade. Mora se vratiti mir", napisao je Borel na svom Tviter nalogu.

#EU will not tolerate attacks on @EULEXKosovo or use of violent, criminal acts in the north. Barricades must be removed immediately by groups of Kosovo Serbs. Calm must be restored. EULEX will continue to coordinate w/Kosovo authorities & KFOR.

All actors must avoid escalation.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) December 11, 2022

On je dodao da će Euleks nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om.

"Svi akteri moraju izbjegavati eskalaciju", napisao je Borel.

Glavni putevi na sjeveru Kosova od juče su blokirani, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni su i za vozila i za pješake.

Blokade puteva su usubotu postavili Srbi sa sjevera Kosova poslije hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a kosovska policija saopštila je da su Brnjak i Jarinje privremeno zatvoreni iz predostrožnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.