I Evropa zabrinuta za zagađenost Lima: Opasna povezanost institucija i pojedinaca koji zagađaju biser naše države
Rijeka Lim

I Evropa zabrinuta za zagađenost Lima: Opasna povezanost institucija i pojedinaca koji zagađaju biser naše države

Kada su juče na TVCG prikazani snimci velikih količina smeća u rijeci Lim, zaustavljenog na takozvanim lančanicama kod Priboja, aktuelizovano je pitanje zagađenja ove međunarodne rijeke na području Crne Gore.

Ekološki aktivista iz Priboja, Siniša Leković, izjavio je za TVCG da je iz Crne Gore, plutajući i putujući Limom, u noći poplava, između 20. i 21. novembra,  u taj grad u susjednoj Srbiji stiglo oko 15 hiljada kubika raznog otpada.

On je apelovao da se u gornjem toku Lima, kroz Crnu Goru, smeće ne odlaže na obalama ove rijeke ili u rijeku.

“Svi znamo da svako selo ima svoj potok, a svaki potok ima deponiju, i jednostavno svi zajedno treba da se prizovemo pameti”, kazao je Leković.

Da je kroz Crnu Goru Lim najugroženiji na području Bijelog Polja, smatra novinar iz tog grada Milovan Novović. On je, kako kaže,  napisao makar 50 tekstova o zagađivanju rijeke Lim na području bjelopoljske opštine, ali je rezultat svega bio “jedna velika nula”.

Novović je za Portal RTCG kazao da su sve akcije koje su sprovedene nakon tih tekstova bilo vrlo kratkotrajnog karaktera. On ukazuje na opasnu i nedopustivu uvezanost institucija i pojedinaca koji zagađuju rijeku.

“Čitav sjever pokriva samo jedan inspektor, čije je sjedište u Beranama, i kada se njemu prijavi neki incident, ekocid ili nelegalna ekploatacija šljunka, istog trenutka se to nekako dojavljuje i vlasnicima pogona ili fabrika, i tako, dok inspektor stigne, već je uveliko kasno”, upozorava Novović.

Prema njegovim riječima sa druge strane ne postoji niti se pokazuje takozvana snaga države da fabrikama na području Bijelog Polja naloži da ugrade prečišćivače i filtere na sistemima za otpadne vode.

“Od kolektora, priče i pompeznih najava o njegovoj izgradnji, još uvijek nema ništa, tako da je rijeka Lim, sa svim svojim pritokama, pretvorena u veliki fekalni kanal. Divlje cijevi su svuda, a riblji fond je na području Bijelog Polja potpuno uništen”, tvrdi Novović.

Ovaj novinar iz Bijelog Polja upozorava  i na činjenicu da je na obalama ove rijeke samo registrovanih stotinu i četiri divlje deponije, dok je neregistrovanih još ko zna koliko. Nevladina organizacija iz ovog grada “Euromost” se preko deset godina bori da zaštiti Lim, ali, nažalost, situacija je, kako ističu, svake godine gora, gdje se zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na njenim obalama ne šteti samo Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i susjednim državama, Srbiji i BiH, u kojima se otpad spušta nakon svakih većih kiša.

“Zbog nečinjenja naših državnih i opštinskih institucija, Vlada Srbije ozbiljno razmišlja postavi lančanice, mnogo visočije od Priboja i Prijepolja, odnosno na granici sa Crnom Gorom, i da se tu zaustavi plutajuća otpad. U tom slučaju bi bjelopoljske opštinske i crnogorske vlasti morale da čiste”, kažu u “Euromostu”.

I oni ističu da je Lim na području Bijelog Polja trenutno najzagadjenija rijeka u regionu i rijeka koja na ovom području predstavlja ogroman rizik za zaraze, jer se u nju uliva čak pet hiljada kanalazicionih izliva, što direktno, što preko raznih gradskih rijeka, od Lješnice, Lipnice pa nadalje.“

Opština Bijelo Polje, iako je milione eura dobila od EU za izgradnju kolektora da bi zaštitila ovu rijeku, preko šest godina nije završila ni pola posla. Bjelopoljska komunalna policija za poslednje tri godine, iako se ogroman otpad odlaže na obalama ove rijeke, nije podnijela ni jednu prijavu, navodeći razlog za to da nisu nikoga do sada uhvatili da nelegalno odlaže otpad na obalama Lima, odnosno da nikoga nisu uhvatili na djelu”, ističu u “Euromostu”.

Iz ove nevladine organizacije Portalu RTCG su kazali kako su godinama organizovali veliki broj ekoloških akcija čišćenja obale Lima, ali što više čiste, kažu da se na ista mjesta baci otpad, tako da više nema svrhe organizovati takve akcije, dok god lokalne i državne institucije, ne počnu konačno da preduzimaju nešto po pitanju zagadjivanja ove rijeke.

Oni su se zbog toga obratili i međunarodnim institucijama, pa podsjećaju da je evropski komesar za životnu sredinu u odgovoru napomenuo da će Crna Gora morati nakon pristupanja dostići potpunu usklađenost sa EU ekološkim zakonodavstvom, jer trenutno zakon EU još nije obavezujući za Crnu Goru, zbog toga što nije država članica EU.

Iz “Euromosta” tvrde da je Brisel prepoznao Lim kao rijeku od značaja ne samo za Crnu Goru, već za čitav region pa i Evopsku Uniju, jer pripada crnomorskom slivu. 

“Koalicija ekoloških organizacija iz Crne Gore, Srbije i BiH, koja se bori da zaštiti Lim, zatražiće da se uklone i sva privremena odlagališta otpada, koja se nalaze pored rijeke i u Crnoj Gori i u Srbiji”, kažu iz ove nevladine organizacije.

Da je Evropska unija, preko svoje misije u Crnoj Gori, prepoznala ovaj problem, jasno je i po tome što su sa skoro petnaest miliona finansirali izgradnju kolektora u Beranama. Tako u slivu Lima kroz našu državu, ova međunarodna rijeka je zaštićena od fekalnih zagađenja jedino u Beranama. 

Ali to ne znači da na obalama ove rijeke u Beranama nema sijaset divljih deponija, kao i na području Andrijevice i Plava. Možda bi upravo trebalo da se lančanice, onakve kakve smo juče vidjeli u Priboju, postave uzvodnije, prema Crnoj Gori, i onda se više ne bi postavljalo pitanje da li je plutajući otpad u Priboj stigao iz naše države, ili sa teritorije Prijepolja.

U Priboj je, mogli smo čuti, zbog ovog ekocida stigla pomoć u mehanizaciji iz Beograda, i trebaće im makar petnaest dana da očiste rijeku. Otapad, petnaest hiljad akubika, srećom se tu zaustavio i nije otišao dalje prema Bosni i Hercegovini, u Drinu, i dalje Drinom, ko zna dokle.

U svakom slučaju ga uvijek neko negdje mora vaditi, sve dok kese sa smećem umjesto u kontejnere, bacamo u potoke. I sve dok ti kontejneri ne budu odlagani na sanitarne deponije. A sanitarnih deponija u slivu rijeke Lim na području Crne Gore za sada nema.

TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.