Zagađenje vazduha u Bijelom Polju alarmantno: Učiniti sve da se poboljša situacija, nema vremena za čekanje
Opština Bijelo Polje

Zagađenje vazduha u Bijelom Polju alarmantno: Učiniti sve da se poboljša situacija, nema vremena za čekanje

Zagađenje vazduha u Bijelom Polju jeste alarmantno i zato treba uraditi sve da se situacija promijeni, ocijenili su odbornici lokalnog parlamenta na juče održanoj sjednici.

Donijeta je odluka da se Vladi i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore predloži nekoliko mjera i preporuka u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine Bijelo Polje.

"Tokom zimske sezone izražen je visok indeks zagađenosti vazduha PM 10 i PM 2,5 čestica, zbog čega je predloženo subvencionisanje računa za utrošak električne energije za stanovnike Bijelog Polja tokom grejne sezone. Predlaženo je subvencioniranje ugradnje solarnih panela i ugradnje filtera za pročišćavanje vazduha. Takođe, predlažono je i da se donese odluka o proglašenju javnog interesa "Projekat toplifikacije Bijelog Polja'', kao dugoročna mjera, i otvaranje kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju", saopštio je Ernad Suljević, predsjednik SO Bijelo Polje.

Izvršni direktor nevladine organizacije "Bjelopoljski demokratski centar'' Zdravko Janjušević, koji je učestvovao u radu sjednice SO, istakao je da je situacija alarmanta i da više vremena za čekanje nema.

"I prije dvije godine smo na ovo upozoravali, tražili da se nešto preduzme ali niko ništa nije uradio", naglasio je Janjušević.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da predloženi zaključak treba upotpuniti dodatnim mjerama.

"Treba oformiti stručnu komisiju koja će postojeće mjere upotpuniti novim predlozima, a potom sve uputiti prema Vladi. Postoje brojni napredni sistemi koji smanjuju zagađenost i sve to treba iskoristiti", kazao je Smolović.

Odbornik Demokratske partije socijalista Elvir Zvrko naglasio je da je zagađenje vazduha globalni problem.

"Rešavanje problema zagađenja vazduha ključno je za očuvanje jažvnog zdarvlja, jer na godišnjem nivou isled ovog problema umre oko hiljadu stanovnika. Podatak da imamo 63 koletivna i oko 13.000 individualnih ložišta pokazuje da se na tom planu mora nešto uraditi da se sačuva javno zdravlje", kazao je Zvrko.

Njagov partijski kolega Admir Hasić naglasio je da su u zimskim mjesecima ambulante pune pacijnata zbog respiratornih infekcija izazvanih zagađenjem vazduha.

"Za pomoć se obraćaju i mladi i stari i žene i muškarci", istako je Hasić.

Sekratar Sekretarijata za rurarlni i održivi razvoj Jasmin Ćorović naglasio je da su individualna i kolektivna ložišta najveći zagađivači vazduha,a odmah iza njih su i motorna vozila.

"Moramo imati ekolokoškog inspektora, jer uzalud imamo sve zapisano,ako nema to ko da kontroliše na terenu", kazao je Ćorović.

Odbonik Pokreta Evropa sad Dražen Petrić rekao je "udišemo svi isti vazduh, i zato treba utvrditi ko su zagađivači", dok je odbornik Socijaldemokrata Elsan Trubljanin predložio "da Vlada ima sluha i da omogući subvencije građanima za nabavku peleta".

Odbornik Demokrata Marko Ljujić naglasio da je tema dramatična kada je Bijelo Polje u pitanju, ali se postavlja pitanje šta je Opština konkretno uradila kada je zagađenje vazduha u pitanju.

Odbornik Socijaldemokratske partije Mujo Vreva istakao je "da bi donijeli valjane mjere moramo znati prag njihove isplativosti''.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.