Šta to osta od ekološke nam Crne Gore

Limom pliva sve sem ribe,Morača promjenila tok,rijeka Zeta uništena,more,šume ....

Šta to osta od ekološke nam Crne Gore

Crna Gora promoviše se, kao turistička i ekološka država a pola svog otpada i otpadnih voda ,izliva u more i rijeke.Juče ponovo , desio se problem ispuštanja nepoznate bijele tečnosti u Lim,što naravno nije slučaj koji se desio prvi put.

Godinama unatrag, imamo isti ključni i ogromni problem koji se pojavljuje u skoro svim gradovima Crne Gore gdje protiču rijeke uz to da uključimo i naše more.

Morača je poznata po eksploataciji šljunka, gdje je već par godina unazad konstatovano da joj je promijenjen tok, zbog pomenute nezakonske radnje.Rijeka Zeta je uništavana ispuštanjem tečnog otpada iz farme svinja u Spužu. U more se takođe ispuštaju otpadne vode i naravno o svemu se ćuti.

Šume koje čine skoro 70 odsto Crne Gore, devastirane sječom i naravno kod nas ne postoji pravilo -sačuvati prirodne ljepote, kojima se najviše fale upravo oni koji su vlasti ili u politici.

No, vratimo se na ime Ekološka država i epitet koji smo “zalijepili “na ime države a što se tiče fakata i djelatnosti koje su učinjene da se status ekološke dobije, govore podaci iz prethodnih redova.

Naime, te davne 1991.godine, na Žabljaku, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji Ujedinjenih nacija o zaštiti životne sredine održanoj u Rio de Žaneiru.

Dan ekološke države proglašen je državnim praznikom i obilježava se danas, ali ta činjenica ništa nije promijenila na terenu.

Još nemamo prostorni plan Crne Gore koji treba da nam da smjernice korišćenja prostora i održivog razvoja u ovoj zemlji.Takođe, nemamo ni planove nižeg reda koji se oslanjaju na ovaj plan.

Dragan Hajduković koji sada ima karijeru u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), dao je ideju i tako je nastala naša ekološka država, no izgleda i do danas ostala nažalost, samo mrtvo slovo na papiru.

Kada su pitali mediji Hajdukovića o toj ideji, on je rekao da to”nije bila samo ideja zaštite prirode”. On je kazao : ” Mi smo mali narod koji može postati veliki, samo ako se uzdigne do visine primjera nečeg dobrog.To dobro je trebalo da bude ekologija ”.

Tako je govorio i vjerovao Hajduković, ali oni koji su trebali to sprovesti u djelo ne da su se oglušili o tu ideje, nego su je kako bi naš narod rekao “ okačili mačku o rep. ”

Ispuštanje otpadnih voda u rijeke i more, eksploatacija šljunka, izgradnja objekata na samim obalama, dovela je i dovodi do trajnih posledica.Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za vode ,Ministarstvo ekologije,prostornog planiranja i urbanizma kao i inspekcijske službe, izgleda spavaju dugogodišnjim zimskim snom u svojim kancelarijama i uglavnom daju ocijene ,sa te pozicije.

Posebno su zanimljivi politički igrokazi, koji na dan obilježavanja dana ekologije, okupe našu političku oligarhiju, da nam oni pojasne kao je lijepa Crna Gora, no eto nema ko da štiti prirodu i tako redom politička licimjerja i u ovoj oblasti…

Završiću priču upravo riječima koji je želio Crnu Goru pretvoriti u ekološku oazu, Hajdukovićem a on je kazao: " Državu je Bog velikodušno nagradio prirodom, a surovo kaznio političarima."

Autor : Hristina Janković 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.