Vazduh u Novom Pazaru nikad zagađeniji
Ilustracija

Vazduh u Novom Pazaru nikad zagađeniji

Vazduh u Novom Pazaru je, u prosjeku, svakog trećeg dana prekomerno zagađen. Iako ovaj grad ima automatsku stanicu za mjerenje kvaliteta vazduha, preporuke građanima ne daje niko. Nadležni uglavnom ćute, i pored toga što je zagađenje često zabrinjavajuće, prenosi N1.

Kvalitet vazduha u Novom Pazaru, sudeći po prisustvu PM2.5 čestica, najgori je u državi. Polovinom decembra njihova koncentracija bila je uvećana čak 15 puta.

Tog 13. decembra Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije napisao je na mreži X, da bi “za rekordnu vrijednost PM2.5 čestica od preko 400 mikrograma po kubnom metru, trebalo sirenom u Novom Pazaru upozoriti ljude na ugrožavanje zdravlja“.

Ali, upozorenje građanima od nadležnih u ovom gradu nije stiglo tog dana. Kao ni mjesecima prije. U stvari, nikada se niko u realnom vremenu nije oglasio. I pored toga što je sve to registrovala mjerna stanica.

“Ne dobijamo preporuke kako da se ponašamo u danima kada je vazduh ekstremno zagađen, a što se otkako je krenula grejna sezona dešava svakodnevno. Bukvalno nema preporuke. Da li da se izlazi sa maskama ili ne. Takva obavještenja nemamo“, kaže za N1 Aida Nuhambašić iz Inicijative “Za zdrav Novi Pazar“.

Ali, ako statistika pokazuje da je ovaj grad svakog trećeg dana prekomjerno zagađen, alarmna lampica bi trebala konstantno da svijetli.

“Imamo ove godine 118 dana sa prekoračenjima PM10 čestica. Ako zakonska regulativa dozvoljava 35 dana godišnje sa tim prekoračenjima, onda je taj broj četiri puta premašio dozvoljene vrijednosti“, objašnjava Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

S obzirom da geografski položaj Novog Pazara nije moguće promijeniti, dešava se nešto potpuno suprotno. Hiper urbanizacija. I to je ovaj grad svrstalo među one sa najviše zagađenih dana.

Nepostojanje medicinske statistike o broju ili procentu oboljelih građana, dodatni je problem. A posebno djece, i to od bolesti koje mogu biti povezane sa prekomjernim aerozagađenjem.

Lokalni registar izvora zagađenja u ovom gradu, ne postoji. A to je preduslov da se krene u rješavanje ozbiljnog zdravstvenog problema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.