Velikoj Britaniji prijeti najduža recesija ikad
Ilustracija

Velikoj Britaniji prijeti najduža recesija ikad

Kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu podigle su se sa 2.25 odsto na čak tri odsto, što je najveći skok kamatnih stopa od 1989. godine.

Troškovi kredita ovim potezom podigli su se na najveći nivo od krize 2008. godine, kada se sistem banaka UK-a suočio s potpunim kolapsom.

Ali, ovo rekordno podizanje kamatnih stopa počelo je još u decembru kada je cijena života u Ujedinjenom Kraljevstvu počela rapidno rasti, zbog čega je brojnim domaćinstvima u ovoj zemlji postalo teško pokrivati osnovne troškove života.

Recesija se definiše kao najmanje dva perioda od tri mjeseca tokom kojih je privreda neke zemlje u padu. Tokom perioda recesije tipično je da kompanije zarađuju manje, što se onda odražava i na plate koje se smanjuju, a nezaposlenost raste. U Banci Engleske sada vjeruju da je Ujedinjeno Kraljevstvo u recesiju počelo ulaziti već ovog ljeta, a predviđaju da će se nastaviti kroz cijelu ovu godinu i prvu polovinu 2024. godine, u kojoj bi se trebali održati opšti izbori.

Pa, iako ovo nije najveći pad privrede zapamćen u Ujedinjenom Kraljevstvu – mogao bi biti najduži od teških 20-ih godina prošlog vijeka kada je recesija harala cijelim svijetom, prenosi “BBC”.

Kancelar Džeremi Hant kazao je da je “inflacija imala težak uticaj na porodice, penzionere i kompanije pa je prioritet vlade to ublažiti što je više moguće.“

“Kamatne stope raste u cijelom svijetu, dok se zemlje pokušavaju uhvatiti u koštac s cijenama koje su zbog pandemije i ruske invazije Ukrajine počele drastično rasti“, kazao je Hant.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.