Valerij Zalužni imenovan za ambasadora u Londonu
Valerij Zalužni, Foto: Profimedia

"Nekadašnji načelnik Generalštaba Ukrajine imenovan na novu poziciju"

Valerij Zalužni imenovan za ambasadora u Londonu

Bivši načelnik Generalštaba ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, smijenjen početkom februara, imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji, ključnom savezniku Kijeva u ratu protiv Rusije, saopštila je danas ukrajinska diplomatija.

"Predsjednik Ukrajine je odobrio kandidaturu Valerija Zalužnog za mjesto vanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, mjesec dana posle te velike promjene na čelu ukrajinske vojske.

Zelenski je imenovao manje poznatog generala Aleksandra Sirskog za načelnika Generalštaba vojske, prenose Novosti.rs.

Njegova odluka, oko koje su kružile razne glasine, uslijedila je posle neuspjeha ukrajinske kontraofanzive 2023. i u pozadini tenzija između Zelenskog i Zalužnija, inače veoma popularnog vojskovođe.

Zalužni (50) imenovan je za glavnokomandujućeg u julu 2021, nekoliko mjeseci prije početka ruske invazije pokrenute u februaru 2022.

On je posle smjene rekao da se strategija ukrajinske vojske mora "promijeniti i prilagoditi" posle dvije godine intenzivnog rata, obilježenog poslednjih mjeseci nedostatkom municije i ljudstva.

Zalužni će u Velikoj Britaniji nastaviti da ubjeđuje London da finansijski i vojno podrži Kijev kako bi se suočio sa ruskom vojskom, koja je brojnija i koja poslednjih nedelja sve više jača na frontu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.