Njemačka ostaje u recesiji i ove godine
Ilustracija

Prognoze ekonomista

Njemačka ostaje u recesiji i ove godine

Prema novoj prognozi Instituta za istraživanje privrede IMK, njemačku privredu ove godine očekuje recesija od 0,3 odsto, a naredne godine ekonomisti očekuju rast od 0,8 odsto, saopštio je danas institut Fondacije Hans Bekler, bliske sindikatima.

"Njemačka privreda može samo polako da se izvuče iz faze slabosti. Zbog veće privatne potrošnje usljed popuštanja inflacije i dogovorenih povišica, pozitivni impulsi za privredni razvoj stižu 2024. i, prije svega, 2025", navodi se u saopštenju, prenosi dpa.

Institut objašnjava da restriktivna poreska politika vlade i za sada i dalje visoke kamate sprječavaju da privredni pad, koji ipak posustaje, pređe u rast.

Tržište rada, prema istraživačima, ostaje stabilno i nezaposlenost će, ukazuju podaci, tek blago da poraste. Ove godine prosječno će biti 5,9, a sljedeće šest odsto. Prošle godine bila je 5,7 odsto.

Prosječna inflacija će u ovoj godini, prema prognostičarima, biti 2,4 odsto, poslije prošlogodišnje stope od 5,9 procenata.

Rast cijena u Njemačkoj će 2025. možda da se približi cilju od dva odsto, koji je propisala Evropska centralna banka.

Stručnjaci očekuju da će ECB u aprilu poslije dosta vremena smanjiti kamate, jer je inflacija znatno popustila, a oslabljenoj privredi evrozone treba podrška.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.