“Zgroženi smo izjavom ministra Đurovića, iznio niz relativizacija i neistina koje se ne mogu oprostiti čovjeku na njegovoj poziciji“
Ilustracija

Reagovanje bivših zaposlenih Montenegro Airlines-a

“Zgroženi smo izjavom ministra Đurovića, iznio niz relativizacija i neistina koje se ne mogu oprostiti čovjeku na njegovoj poziciji“

Otkako je Montenegro Airlines iznebuha ugašen prije gotovo dvije godine, ništa nas se nije toliko dojmilo koliko jučerašnja izjava Gorana Đurovića, ministra ekonomije, koji je, uzgred budi rečeno i diplomirani ekonomista, ali i dugogodišnji privatni preduzetnik, saopšteno je danas u reagovanju bivših zaposlenih radnika Montenegro Airlines-a.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno: 

“Prosto ne možemo da se ne zapitamo da li je svjestan besmislenosti onoga što je juče izgovorio tokom saslušanja na sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Pitamo se je li to izgovorio iz neznanja ili iz želje da opravda promašene odluke svojih prethodnika, a i svoju dobro plaćenu poziciju u Odboru direktora novoosnovane kompanije. Ne možemo se odlučiti koji je uzrok ovakvih nebuloza gori.

Ukratko, zgroženi smo izjavom aktuelnog ministra ekonomije.

Na pitanje da li opravdava gašenje Montenegro Airlinesa iznio je, reklo bi se s velikim samopouzdanjem, niz relativizacija i neistina koje bi se mogle oprostiti laiku, ali ne i osobi u čijoj se direktnoj nadležnosti nalazi taj resor.

Reagovaćemo na svaku od njih:

1. „Tu se pokušava manipulisati činjenicama koje nijesu tačne. Nije Vlada donijela odluku iz hira, jer se nije mogla više ponavljati državna pomoć.“ Ministre, netačno, sjedi, jedan! Pitanje državne pomoći bilo je riješeno čitavu godinu prije toga. Znate dobro da je bio donesen zakon o konsolidaciji i ulaganju u Montenegro Airlines, koji je predviđao da se sav uloženi novac pretvori u akcijski kapital. To što se neka tamo agencija dva dana poslije smjene dotadašnje vlasti „osokolila“ da prokomentariše kako je taj zakon „nezakonit“, vrlo je upitno, usudili bismo se reći i INDIKATIVNO. Podsjetićemo Vas, Ministre, da je ta 2020.g. bila godina pandemije, tokom koje je MA imao četiri mjeseca prekida poslovanja izazvanog zatvaranjem granica i vanrednim okolnostima u čitavom svijetu. Podsjetićemo Vas i to da se MA i poslije ta četiri mjeseca dosta uspješno vratio letjenju i pored svih poteškoća koje je izazivala neizvjesnost oko putovanja, otvaranja i zatvaranja granica u evropskim zemljama. U to vrijeme pandemije sve su države u svijetu finansijski podržale svoje nacionalne kompanije kako ne bi morali da im prizemlje avione, jer bi to za sobom povuklo nebrojene posljedice. Je li Vlada ugasila MA iz hira, ili iz osvete, ili iz neznanja i nesposobnosti, nije na nama da tumačimo, ali se svakodnevno čitava crnogorska javnost uvjerava u neispravnost te odluke, jer su gubici i novoosnovane kompanije i crnogorskoga turizma i cjelokupne crnogorske privrede usljed vazdušne nepovezanosti s bitnim svjetskim destinacijama neizmjerni.

2. „Jedan od najboljih poteza je bilo formiranje nove kompanije čime su sačuvani avioni, piloti i resursi.“ Ministre, još jedna jedinica! Avioni, piloti i resursi bi bili sačuvani da je u MA na vrijeme uveden stečaj, čime bi automatski svima zaposlenima prestao radni odnos, a onda bi kompanija mogla da krene od nule, vrati broj zaposlenih koji mu je potreban i nastavi da plaća zakup za tri iznajmljena aviona i zadrži vlasništvo nad fokerom koji je i dalje u njenom posjedu.

Ministre, Crna Gora je djelimično sačuvala avione i pilote, ali je ishitrenim, nepromišljenim i pogrešnim odlukama Vlade izgubila:

- slotove na važnim aerodromima kao što su, između ostalih, Frankfurt i Beč, odakle se Crna Gora povezivala dalje sa čitavim svijetom;

- code-share ugovore putem kojih je MA značajno proširivao mrežu svojih destinacija u odnosu na one do kojih je dolazio sopstvenim avionima;

- pristup Amadeus sistemu, koji omogućava vidljivost linija u svim rezervacionim sistemima, kod svih turističkih agencija koje su umrežene i na svim online prodajnim kanalima; - sertifikovano osoblje u koje je kontinuirano ulagano više od dvije decenije;

- specijalizovane softverske programe koji su razvijani u kompaniji.

3. „Nova kompanija ima dva aviona koja mora da servisira i zbog toga imamo manji broj destinacija nego što bismo željeli, ali je na nama da odlučimo da li nam treba.“ Ministre, ovo ne zaslužuje ni ocjenu ni komentar! Poručili ste poslanicima da ćete se izviniti ako Vam dokažu da je MA mogao da opstane.

A mi Vam poručujemo da je vrijeme da se izvinite, ali ne poslanicima, već porodicama bivših zaposlenih koje su se hranile iz te kompanije. I da se izvinite građanima Crne Gore, i konačno priznate da je gašenjem kompanije direktno i indirektno državi nanijeta nesaglediva šteta, koju već osjećamo“, poručuje se u reagovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.