Uskoro optužnica protiv Vesne Medenice
Vesna Medenica

SDT okončalo istragu u slučaju bivše predsjednice Vrhovnog suda

Uskoro optužnica protiv Vesne Medenice

Specijalno državno tužilastvo (SDT) okončalo je istragu u slučaju bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pa će narednih dana biti podignuta optužnica zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao njen sin Miloš, počinila krivična djela protivzakoniti uticaj putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja, nezvanično saznaje Pobjeda.

Upravo za sedam dana ističe šestomjesečni pritvor Vesni Medenici, pa je u tom roku SDT dužno da podnese optužnicu protiv nje.

Medenica je 17. aprila u kasnim večernjim satima privedena u podgoričku zgradu policije sa aerodroma u Podgorici odakle je pokušala da otputuje za Beograd gdje se tada nalazio njen sin Miloš, navodno, na liječenju.

Poslije višečasovnog davanja izjave u svojstvu građanina, Medenici je u zoru dodijeljen status osumnjičene nakon čega je uhapšena.

Istog dana uhapšeni su policajac Milorad Medenica, službenica Uprave carina i prihoda Ivana Kovačević, bivši fudbaler Luka Bakoč i Vasilije Petrović, sin vlasnika kompanije Cijevna komerc.

Osim njih, na listi osumnjičenih za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Miloša Medenice su i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Petar Milutinović i Radomir Raičević, kao i DOO Kopad kompani iz Nikšića.

U naredbi za sprovođenje istrage bivša predsjednica Vrhovnog suda sumnjičila se za nezakonit uticaj u predmetima kompanija Fab lajv i Cijevna komerc protiv firmi Gugi komerc i Omorika. Vesna Medenica je, kako piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, imala zadatak da se informiše sa stanjem u spisima predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore za koje je bio zainteresovan njen sin i da mu javlja podatke od interesa za kriminalnu organizaciju. Ona se sumnjiči da je, kao predsjednica Vrhovnog suda, pristala da za 590.600 eura sinu Milošu i dvojici njegovih prijatelja utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija Fab lajv i Cijevna komerc, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Specijalno državno tužilaštvo je krajem septembra proširilo je istragu i na sutkinju Privrednog suda Milicu Vlahović-Milosavljević.

Naime, Medenica je tražila od Vlahović-Milosavljević da, kao sudija Privrednog suda, donese odluku u jednom predmetu u korist njenog kuma Rada Arsića.

Klupko nezakonitih radnji kojima je, kako se sumnja, dirigovao Miloš Medenica, počelo je da se odmotava nakon što je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima transkripte skinute sa aplikacije “Skaj“.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama (šverc cigareta) i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu. Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice.

Odbrana čeka odluku tužilaštva i Ustavnog suda o pritvoru

Odbrana bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice očekuje da do kraja nedjelje tužilaštvo donese odluku da li će za ovu osumnjičenu za protivzakonit uticaj i zloupotrebu službenog položaja, nakon isteka šestomjesečnog pritvora, tražiti od suda da se produži njen boravak u spuškom Istražnom zatvoru.

Branilac Medenice advokat Zdravko Begović očekuje i da Ustavni sud u narednim danima odluči da li ima osnova da se njegova klijentkinja drži u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

“Medenica je nakon hapšenja tri mjeseca držana u pritvoru zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Sredinom jula, Vrhovni sud je prihvatio iznenadni prijedlog tužilaštva da se Medenici doda i pritvorski osnov opasnost od bjekstva za šta, po mišljenju odbrane, nema opravdane opasnosti“, kazao je advokat Begović.

Ukoliko Ustavni sud odluči da je osnov opasnost od bjeksva u slučaju pritvaranja Vesne Medenice neosnovan, onda bi eventualnim podizanjem optužnice prestao da postoji osnov opasnost od bjekstva nakon čega bi se bivša predsjednica Vrhovnog suda našla na slobodi.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.