Inflacija u Turskoj najveća u prethodne 24 godine
Ilustracija

Skok cijena

Inflacija u Turskoj najveća u prethodne 24 godine

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je u septembru novi maksimum u posljednje 24 godine od 83,45 odsto, zvanični su podaci objavljeni danas.

Agencija AP piše da su zbog toga rastu cijene osnovnih dobara i dodatno pogođena domaćinstva koja se već imaju problema zbog visokih cijena energije, hrane i stanovanja.

Turski statistički institut saopštio je da su u septembru cijene porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Stručnjaci kažu da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a nezavisna grupa za istraživanje inflacije danas je ocijenila godišnju stopu na čak 186,27 odsto.

Prošlog mjeseca, turska centralna banka je još jednom smanjila kamatnu stopu, snizivši referentnu stopu na 12 odsto uprkos rastu cijena i padu lire.

Lira je izgubila preko 50 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava stope prošle godine.

Ruska invazija na Ukrajinu i pad lire podstakli su inflaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.