Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO stvorili su prostor za snažan upliv trećih strana
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO stvorili su prostor za snažan upliv trećih strana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio je na otvaranju konferencije Američko-jadranske povelje (A5).

Govor Đukanovića prenosimo integralno:

“Zadovoljstvo mi je da sam danas ovdje sa vama na 25. koferenciji načelnika generalštabova zemalja Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja, Crna Gora.

Zahvaljujem Ministarstvu odbrane na organizaciji događaja koji potvrđuje nepokolebljivu posvećenost Crne Gore euroatlantskim vrijednostima i snažnu opredijeljenost za regionalnu saradnju u oblasti odbrane. Imajući u vidu kompleksnost bezbjednosne situacije u Evropi i regionu Zapadnog Balkana, uvjeren sam da prisustvujemo izuzetno važnom skupu za sve naše zemlje, za unapređenje zajedničke odbrane i jačanje povjerenja.

Američko-jadranska povelja se potvrdila kao važan forum i djelotvoran instrument širenja regionalne saradnje i približavanja zemalja Zapadnog Balkana euroatlantskoj porodici. Kroz brojne projekte i zajedničke nastupe, naročito je pomogla jačanju odbrambenih kapaciteta i snaženju interoperabilnosti oružanih snaga. U potpunosti sigurni da nema pune stabilnosti regiona bez njegove integracije u euroatlantski sistem vrijednosti i evropske i euroatlantske strukture, Crna Gora će nastaviti da aktivno promoviše i podržava djelovanje Povelje A-5, s ciljem da se na najbolji način razumiju i prihvate prednosti odbrambene integracije i sistema kolektivne bezbjednosti. Zato i ovom prilikom želim da ponovim namjeru i posvećenost Crne Gore da kroz ovu inicijativu dalje doprinosi euroatlantskim integracijama regiona i promociji transatlantskih vrijednosti. To ćemo činiti jer smatramo da je put ka EU i put ka NATO jedini pravi izbor za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Dame i gospodo,

Rat je ponovo na tlu Evrope. Po prvi put u posljednjih 30 godina imamo i prijetnje nuklearnim oružjem. Složićemo se da to svakog razumnog pojedinca mora da veoma zabrine. Na nama je da pravilno razumijemo poruke ruske agresije na Ukrajinu. Da ih razumijemo i da budemo još odlučniji u zaštiti onoga što Alijansu, uz evropski projekat ujedinjenja, čini nesumnjivo ne samo najvažnijom strateškom zajednicom već i najprestižnijom organizacijom čija je temeljna misija očuvanje mira, zaštita demokratskih vrijednosti i razvoj i prosperitet demokratskih društava, i čiji dio ponosno jesmo ili želimo da budemo.

Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova na starom kontinentu. Izražavamo i dijelimo posebnu zabrinutost u vezi sa bezbjednosnom situacijom na istočnom krilu NATO-a, koje može imati implikacije i na region Zapadnog Balkana. Agresija Rusije na Ukrajinu akt je protivan međunarodnom pravu i napad na teritorijalni integritet i suverenitet ukrajinske države, što smo odlučno osudili. To je nesumnjivo i atak na evropski sistem vrijednosti i evropsko jedinstvo. Ako prećutimo agresiju u Ukrajini, upitno je naše moralno pravo da tražimo zaštitu od pokušaja napada i uništavanja demokratskog poretka u našim zemljama malignim uticajem trećih strana.

Rat u Ukrajini je stvorio jedan novi momentum za promišljanje naših politika i našeg zajedničkog djelovanja. O svemu ovome smo veoma detaljno razgovarali na posljednjem Samitu NATO u Madridu i sa našim evropskim partnerima u Briselu. Ohrabruje odlučnost i pojačana svijest o opasnostima i neophodnosti jedinstvenog djelovanja.

Ono na što danas želim da skrenem posebnu pažnju u kontekstu svega navedenog, a u prisustvu naših ključnih partnera i najviših vojnih zvaničnika Alijanse, jeste bezbjednosna situacija u regionu Zapadnog Balkana.

Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu i manjak jasnog, koordinisanog i strateškog pristupa Zapadnom Balkanu posljednjih godina, uz netačnu percepciju važnosti integracije ovog dijela Evrope, stvorili su prostor za snažan upliv trećih strana. Region se već duže vrijeme suočava sa hibridnim pokušajima destabilizacije i uticaja, poput raznih vidova političkih, ekonomskih i asimetričnih prijetnji. Posljedice su vidljive i višestruke i na nama je da pod hitno radimo na njihovom otklanjanju. Zapadnobalkanska društva su pokolebana u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. U međuvremenu, to su i vrednosno devastirana društva. Umjesto dominacije jasne proevropske vizije, mi na Zapadnom Balkanu i dalje imamo tešku i neizvjesnu borbu proevropskih i građanskih politika sa okorjelim i razbuđenim nacionalizmima za koje svi mi ovdje prisutni dobro znamo kakve i koliko pogubne posljedice su donijeli zemljama regije. Takav Zapadni Balkan – snažno zahvaćen ruskim uticajem, sa instaliranim proksijima - je izvor nestabilnosti i za Evropu i za euroatlantsku zajednicu. Nemojmo se zavaravati oko toga šta je izvorište nacionalizama na Balkanu i šta im je osnovna intencija.

Sadejstvo EU i NATO i geostrateški pristup pitanju integracije je ključno za postizanje stabilnosti. Zato i sa ovog mjesta upućujem apel - Zapadni Balkan je zona evropske odgovornosti i EU i NATO su najpozvaniji da čuvaju stabilnost Zapadnog Balkana i pomognu da se sve zemlje čvrsto vežu za integracioni put i odbrane od kontinuiranih pritisaka trećih zemalja, od kojih je ruski daleko najdestruktivniji.

Dame i gospodo,

Stabilniji region će imati za posljedicu i stabilniju Evropu, a ojačaće i NATO savez. U tom smislu, saradnja u okviru regionalnih inicijativa u oblasti odbrane je od posebnog značaja. Unapređenje saradnje je nesumnjivo jedan od prioriteta Crne Gore, kome ćemo ostati posvećeni i u narednom periodu.

Crna Gora je odgovorna članica NATO koja svoju budućnost vidi i u EU. Aktuelna faza političkog života potvrđuje snagu izazova i prijetnji s kojima se suočava evropska i građanska politika u Crnoj Gori. Nas ohrabruje snaga crnogorskog društva da odoli napadima i sačuva svoj euroatlantski kurs, i u tome posebno cijenimo podršku partnerskih i savezničkih zemalja.

Promocija demokratskih vrijednosti, vladavine prava, reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog su značaja za regionalnu saradnju, evropske i euroatlantske integracije i, u tom smislu, Crna Gora će dati svoj puni doprinos.

Na kraju, želim da još jednom ponovim zadovoljstvo prilikom da vam se obratim u uvodnom dijelu Konferencije i poželim uspješan rad i dobre i strateški fokusirane diskusije“, poručio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.