Hotel
Čitav objekat zapečaćen, Foto: RTCG

Hotel "Loza" u kome su se otrovali turisti nije imao dozvolu za rad, pečaćen sedam puta

Turistička inspekcija zatvorila je hotel “Loza” u Budvi, u kome je bilo smješteno oko stotinu turista koji su se prije dvije noći otrovali, a ovaj objekat je do sada pečaćen sedam puta, kazala je za CdM direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević. Zapečaćene su sve smještajne jedinice u hotelu-100 soba, restoran i kuhinja.

“Pečaćenje objekta počelo je juče u 9 časova, a završeno noćas u jedan sat nakon ponoći”, kazala je Vujošević.

Od početka sezone ovo je osmi put da se pečati ugostiteljski objekat “Loza”.

“Sedam puta je skinut pečat, zbog čega je učinjeno krivično djelo skidanje službenog pečata. O tome je obavješatavan tužilac u Kotoru, preko Uprave policije Centra bezbjednosti Budva, koja je svaki put na naš poziv pružala asistenciju, izašla na lice mjesta, obezbijedila kriminalistikog tehničara da bi se sačinio foto-elaborat koji bi dalje poslužio u dokaznom postupku”, objasnila je Vujošević.

Objekt je, kako je za CdM kazala Vujošević, u prethodnom periodu pečaćen jer nije posjedovao odobrenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti.

“Kada objekat nema odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, mora biti zatvoren, zapečaćen, što smo mi i radili. Poruka je trebala biti svima ista, da se ne smiju obavljati djelatonosti bez odobrenja, to je osnovni uslov. Objekat nije imao sve to sve vrijeme, nije uspio da nabavi od Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i bio je sve vrijeme u prekršaju”, ističe Vujošević, dodajući da su obavijestili tužioca.

Zakupac hotela “Loza” Saša Milić tvrdi da su u javnosti iznijete neistine.

“Napali su me da sam ljude otorvao hranom i to je objavljeno u medijima prije konačnog epidemiološkog nalaza. Bili su inspektori, uzeli uzorke i za sedam dana će saopštiti javnosti šta je bilo. Moj personal, moja porodica se 120 dana hranimo u tom restoranu. To su uradili da bi pečatirali objekat. Pola Budve je “palo” od virusa, pa nisu se svi hranili kod mene“, kaže Milić za Primorski portal, dodajući da je pozadina svega otimanje imovine njegovog tasta.

Oko 100 turista otrovalo se hranom u ovom objektu, a pomoć im je ukazana u Budvi, bolnicama u Baru, Kotoru i Cetinju. Uglavnom je riječ o gostima iz Poljske, Slovačke i Slovenije.

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić kazao je da, od trenutka kada su se javili prvi pacijenti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Budvi promptno je reagovao i zbog dalje pomoći oni su upućeni u OB Kotor, Bar i Cetinje.

Ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore, su po prijavi Uprave za inspekcijske poslove o pojavi velikog broja osoba sa simptomima poremećaja gastrointestinalnog sistema juče započele epidemiološko istraživanje

“Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su oboljele osobe boravile ili konzumirale hranu. Epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka je u u toku i javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istraživanja”, kazali su iz IJZ.

Nakon simptomatske terapije i ljekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar su otpuštene dobrog opšteg stanja.

U Opštoj bolnici Cetinje je smješteno još 12 osoba, koje su dobrog zdravstvenog stanja.

.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.