Plenković: Nije trenutak da Vučić posjeti Hrvatsku, predsjednik Srbije izrazio želju više puta da dođe kod nas
Andrej Plenković

Plenković: Nije trenutak da Vučić posjeti Hrvatsku, predsjednik Srbije izrazio želju više puta da dođe kod nas

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta tražio da mu se omogući posjeta Jasenovcu. On je u večerašnjem obraćanju novinarima, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekao da nije bio trenutak za posjetu predsjednika Srbije.

"Postojale su želje krajem februara – kada je uhapšen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresovan za Aladrovića i Horvata. Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takvu posjetu. Neslužbeno smo saznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, on ima reperkusije na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna", rekao je Plenković.

Kako je kazao, ne zna šta je u pozadini i gleda širi kontekst.

"Vidim da se u Srbiji formiranje vlade odugovlači do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo osjetili da takva posjeta nama ne odgovara", dodao je on, rekavši da je "važno je da se jedni prema drugima odnosimo sa poštovanjem."

"Države komuniciraju kao ljudi, kada neko dođe u posjetu, prvo se najavi i predstavi se. Ista vrsta komunikacije treba da bude između država. To ovdje nije urađeno kako treba. Za takvu posjetu koja, htjeli mi to da kažemo ili ne, ima svoje političke posljedice. Hrvatska brine o sebi i svojim susjedima i želi da normalizuje odnose. Svaka posjeta koja može imati političke posljedice mora biti pažljivo dogovorena", rekao je Plenković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.