Joković: Usvajanje Temeljnog ugovora interes države Crne Gore i SPC
Vladimir Joković

"Odluka koja će ubrzati naš evropski put"

Joković: Usvajanje Temeljnog ugovora interes države Crne Gore i SPC

Vlada Crne Gore usvojila je tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i time stavila tačku na pitanje koje je punih deset godina bilo jedno od centralnih u Crnoj Gori. Mnogim akterima u crnogorskoj politici bio je interes da se potpis na ovaj ugovor ne stavi nikada i da se i tom temom održava dubinska podijeljenost našeg društva. Naša vlada razmišlja i radi drugačije – uvodimo red i konkretnim djelovanjem premošćavamo podjele koje su u dugom periodu stvarale jaz među braćom, kumovima, komšijama i prijateljima, saopštio je u autorskom tekstu potpredsjednik Vlade i lider SNP-a Vladimir Joković.

Srpska pravoslavna crkva trebalo je da bude prva vjerska zajednica u Crnoj Gori sa kojom bi bio potpisan Temeljni ugovor kojim se regulišu njeni odnosi sa državom, jer ima najveću istorijsku ulogu i zato što okuplja neuporedivo najveći broj vjernika. Mnogi prije nas to nijesu uradili pa smo mi, slijedeći uzajamnost volja i interesa države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, usvojili Temeljni ugovor i riješili to pitanje.

Crna Gora je sekularna država u kojoj su vjerske zajednice odvojene od države. Temeljni ugovor koji smo usvojili uvažava ovaj princip. Crna Gora je u isto vrijeme država u kojoj se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti i u kojoj su vjerske zajednice slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji smo juče usvojili potvrđuju se ove slobode i finalizuje se uređenje odnosa između države i crkve u skladu sa evropskim tekovinama i u duhu najbolje prakse prosvećenih država.

U kojoj mjeri Vlada Crne Gore ima podršku građana Crne Gore da se usvoji Temeljni ugovor najbolje svjedoče litije na kojima su krajem 2019. i tokom 2020. godine građani svih vjera i nacija ustali u odbranu zakonskih prava ugrožene vjerske zajednice. Tada je jedna stvar svima postala jasna – u građanskoj državi se mora obezbijediti uživanje svih ljudskih prava i sloboda, a sloboda vjeroispovijesti je jedno od tih prava koje garantuje građanska država. Usvajanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom mi smo učvrstili građanske principe države Crne Gore, eliminišući mogućnost diskriminacije najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Usvajanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom je odluka kojom ćemo ubrzati naš evropski put. Koliko su nas samo puta evropski zvaničnici upozoravili da su vjerska pitanja veoma osjetljiva pitanja i da prava vjernika i vjerskih zajednica moraju biti učvršćivana i uređena u državi koja teži pristupanju Evroposkoj uniji? Na sjednici Vlade Crne Gore juče smo usvojili Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i tom odlukom pokazali da smo odlučni da sva pitanja koja se tiču naše evropske budućnosti rješavamo u duhu ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Konačno, uoči formiranja ove Vlade Crne Gore Socijalistička narodna partija je jasno rekla da će jedan od prioriteta Vlade biti usvajanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Mnogi nijesu vjerovali da ovo možemo da riješimo. Ali bili smo uporni, odlučni i znali smo šta radimo. Utkali smo sebe u biće našeg naroda i sa građanima napravili dogovor da u politici djelujemo časno i pošteno. Da gradimo Crnu Goru kao slobodnu, pravnu i pravednu državu.

Što smo obećali, to ispunjavamo. Zato ogromni broj građana Crne Gore danas sa vjerom prati i podržava rad SNP-a i Vlade Crne Gore. Temeljni ugovor je usvojen i ostalo je da taj dokument svečano potpišu predstavnici države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. A mi idemo dalje i podsjećamo građane da ćemo kao što smo ispunili obećanja oko usvajanja Temeljnog ugovora ostvariti i sve druge ciljeve koje smo postavili i ispuniti sva obećanja koja smo dali.

(Autor je potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP-a)

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.