"Od Njemačke ohrabrujuća poruka"

Đukanović: Ne treba nam alternativa, želimo u EU

Važno da je nastavljen kontinuitet dijaloga na najvišem nivou imeđu Crne Gore i Njemačke. Ovo je naš treći susret u poslednjih par godina i posebno je veoma važno da smo taj razgovor imali u ovako promijenjenim, složenim geopolitičkim okolnostima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom..

To je kako navodi Đukanović bila prilika da vidimo kako se Njemačka pozicionira u odnosu na jednu važnu evropsku politiku, politiku EU, a to je politika proširenja i kakav je odnos prem ZB.

"Dobili smo očekivanu, vrlo povoljnu poruku da Njemačka vidi ZB u EU i da naravno želi i dalje da poštuje ona pravila u politici proširenja koja su važila i za sve sadašnje članice EU. To je nešto što kao Crna Gora pozdravljamo i spremni smo da se vladamo pod tim pravilima. Dakle, ne tražimo prečice ali nepokolebljivo vjerujemo u potrebu evropske perspektive svih zemalja ZB, spremni smo da radimo na reformama, na dostizanju svih počev od onih u oblasti vladavine prava da bismo ostvarili ravnopravnu poziciju u ujedinjenoj Evropi u narednom periodu", jasan je Đukanović.

Razgovarali su kako pojašnjava na tri teme, prva je bila domaća politička situacija u Crnoj Gori.

"Informisao sam uvaženog sagovornika o tome šta se dogodilo u Crnoj Gori u periodu od našeg poslednjeg susreta koji je bio oktobra 2020. godine, samo par mjeseci nakon završenih parlamentarnih izbora i kazao da se dogodili ono što sam mu zapravo tada i najavio, da se u Crnoj Gori dogodila jedna očekivana promjena vlasti, da je ta promjena vlasti svakako važan doprinos dinamici demolkratskog života u Crnoj Gori, ali da imam sumnju kod kapaciteta nove vladajuće koalicije i nove vlade da Crnu Goru vodi dinamično ka željenim ciljevima, prije svega ka pociciji članice EU. Takođe, kazao sam da se u međuvremenu dogodila promjena te vlade i da se dogodila na jedan regularan demokratski način što zapravo samo potvrđuje funkcionalnost crnogorske parlamentarne demokratije, i drugo, da je jako važno da Crna Gora ni u periodu prethodne vlade ni danas nije promijenila svoj strateški kurs. Crna Gora je dio evropske politike u regionu ZB, jedan, ja mislim uspješan promoter evropskog sistema vrijednosti, zemlja koja će sigurno nastaviti da bude lider u pregovaračkom procesu za dalje proširenje EU", naglašava Đukanović.

Razgovarali su o situaciji u regionu.

"Kazao sam, i tu smo se složili, da se ta situacija nažalost pogoršala poslednjih godina, ali se pogoršala zahvaljujući malignom uticaju trećih strana na prostoru ZB i da odgovor na to mora biti vrlo usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa o jasnoj i doglednoj evropskoj perspektivi za sve zemlje ZB. Dakle, tu više ne mogu biti tolerisani različiti pogledi jer će ti različiti pogledi zapravo samo dalje zamagljivati suštinu, a ta suština je neizbježnost evropske perspektive a kada se zamagli ta suština onda se naravno otvara i prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju nažalost sa antievropske platforme. U tom kontekstu smo razgovarali o važnosti politike Berlinskog procesa, ukazao sam da je Berlinski proces vrlo komplementaran toj našoj politici proširenja EU na prostoru ZB sa čim je predsjednik Štajnmajer apsolutno saglasan. Kazao mi je da stav, ne samo njegov, nego stav nove njemačke vlade da će osnažiti Berlinski proces i složili smo se da nema potrebe za alternativama Berlinskom procesu, naprotiv, da je Berlinski proces i u prethodnom  periodu pokazao vrlo važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora ZB i da sa tom politikom treba samo dalje nastaviti", istakao je Đukanović.

Govorili su, kako naglašava Đukanović, i o potrebi dinamiziranja bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije.

"Iznio sam našu potrebu da nam Njemačka pomogne u diversifikaciji naše ekonomije. Pandemija nam je ukazala da je važno da imamo dobar turizam i usluge ali da to nije dovoljno i da moramo raditi na razvoju drugih djelatnosti, tako da je moje očekivanje da dobijemo podršku iz Njemačke za dalji razvoj industrije i energetike, i predsjednik Štajnamjer mi je rekao da je to realno očekivanje i da će učiniti sve sa svoje strane da podstakne nadležne adrese u Njemačkoj da se krene u jednu takvu inicijativu i da će to svakako biti i odnos Njemačke i njenog uvažavanja okolnosti da je Crna Gora već godinama stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", kazao je predsjednik Crne Gore.

Ne brinu ga učestale reakcije premijera Dritana Abazovića o podršci projektu "Otvoreni Balkan“

Zna ih, nisu mu nove ni nepoznate.

Đukanović navode da imaju različite stavove o toj inicijativi. Više puta je kako dodaje od njega čuo da u sklopu podrške svim regionalnim inicijativama podržava i tu.

"Takođe, više puta sam javno iznio da ne mislim da je to optimalna inicijativa. Prije je doživljavam kao neku vrstu replike na Berlinski proces. Rezlika je veoma očigledna u korist Berlinskog procesa. Berlinski proces okuplja sve zemlje ZB, a Open Balkan okuplja samo tri zemlje. Berlinski proces počiva na evropskim standardima i on je komplementaran sa procesom pridruživanja. Dakle, sve što radimo kroz Berlinski proces, radimo na dostizanju standarda koji će nas u finalu kvalifikovati za članstvo. Open Balkan ne insistira na evropskim standardima i na neki način, meni se čini, Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila neka vrsta alternative za članstvo zemalja ZB u EU", pojašnjava Đukanović.

Ne misli da nam treba alternativa, treba nam članstvo.

"Zbog toga mislim da je potpuno prirodno da mi punim jedrima nastvavimo sa pregovaračkim procesom sa EU. Vjerujem da će to ova Vlada raditi. Vjerujem da ćemo uskoro deblokirati pregovarački proces u oblasti vladavine prava, a time i krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja, i vjerujem da ćemo  punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu i da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU", kazao je Đukanović.

Novinare je zanimalo da li projekat Otvoreni Balkan ima uopšte više podršku bilo koga sa zapada ukoliko uzmemo u obzir saopštenje šefova diplomatije G7 u kojem isključivo daju prednost Berlinskom procesu?

"Kao što smo u prilici da pročitamo po neku podršku koja se upućuje i inicijativi Open Balkan, rekao bih na jedan uopšten način, koji podržava regionalnu saradnju i bilo bi krajnje naopako ne podržati sve što je konstruktivno na planu regionalne saradnje, prije svega na planu regionalne ekonomske saradnje, ali, u ovom slučaju zaista se postavlja pitanje čemu alternativa nečemu što je jako dobro trasirano, što je, kao što znate, dobilo punu valorizaciju upravo na samitu Berlinskog procesa u Sofiji. Dakle, tamo je i definitvno usvojen i neki akcioni plan za dostizanje zajedničkog regionalnog tržišta. Jer mi pričamo prije svega  o toj ekonomskoj saradnji. I ja zaista mislim da tome ne treba alternativa. Zato, dakle, ne uznemiravaju me podrške bilo kojoj regionalnoj inicijativi, ali kao racionalan čovjek, uvijek se opredjeljujem za ono što će biti inkluzivnije, što će okupiti sve zemlje regiona, što će počivati na evropskim standardima, i što će, kao što sam kazao, biti komplementarno sa našim osnovnim ciljem brzog dostizanja članstva u EU", ukazao je Đukanović.

Novinare je zanimalo šta Đukanović misli o izjavi predsjednika Francuske o EU na 2 kolosjeka. Upitan je da li je takva izjava obeshrabrujuća za zemlje ZB, naročito za CG?

"Pročitao sam tu poruku. Mislim da će biti važno da u narednom periodu čujemo i, rekao bih, malo detaljniju elaboraciju te ideje. Već sam kazao interpretirajući vam razgovor sa predsjednkom  Štajnmajerom da je ZB nasušno potrebna jedinstvena poruka. Mi mislimo da je dobar dio problema koji sada vidimo na ZB posljedica konfuzije u odnosima EU sa ZB, konfuzija koju su iskoristile treće strane, da penetriraju svoje interese u našem regionu,, koji su suprotstavljeni interesima EU. Ja mislim da je ta konfuzija upravi izazvana vrlo šarolikim porukama kije već godinama dolaze sa različitih adresa", dodaje Đukanović.

Treba nam jedinstvena poruka, poruka koja je evropska.

"Dakle, nama treba samo da nam Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina, realizujući razne talase evropskog proširenja, a to je: da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja ZB, ima svoje mjesto u EU, da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, što će reći, da će svako do svog mjesta doći zavisno od svoje sposobnosti da realizuje reforme i dostigne standarde. Ništa sem toga. Ja mislim da je to jedina dobra poruka koja bi po mom uvjerenju bila stimulativna za ZB, koja bi malo razbistrila tu maglu iznad ZB, koja se navukla zahvaljujući konfuziji tokom posljednjih nekoliko godina, koja je realno opet otvorila prostor za uticaj malignih politika, jer, htjeli to sebi da priznamo ili ne, ZB je tradicionalno prostor na kojem su kroz istoriju mnogi uspješno manipulisali, mnogi nas uspješno zaustavljali u onome što su naši strateški interesi. Dakle, mislim da je ovo vrijeme u kojem treba prekinuti sa manipulacijama, usredsrediti se ka onome što nam je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, a treba obezbijediti da nam u dostizanju tog cilja EU svojom jedinstvenošću i odlučnošću pomogne", zaključio je Đukanović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.