Džon Li novi lider Hongkonga
Foto: Tanjug/AP

Izabran na tajnom glasanju sa 99 odsto glasova Izborne komisije

Džon Li novi lider Hongkonga

Džon Li je izabran za novog lidera Hongkonga jer je osvojio više od 99 odsto glasova na tajnom izjašnjavanju Izborne komisije.

Li je dobio 1.416 glasova na izborima za šefa lokalne vlade, što je daleko premašilo 751 glas koji mu je bio potreban za pobjedu.

Skoro 1.500 članova Izborne komisije glasalo je na tajnom glasanju u nedelju ujutro.

Očekivalo se da će Li pobijediti, jer je imao podršku Pekinga i prošlog mjeseca je dobio 786 nominacija.

Li će 1. jula zamijeniti sadašnju liderku Keri Lam.

Dosadašnja šefica vlade je čestitala Liju i rekla da će rezultate izbora dostaviti Pekingu.

Keri Lam, koja je ostala na vlasti i posle masovnih protesta 2019, početkom aprila je najavila da se neće kandidovati za drugi mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.