Protesti u Hongkongu: Policija uhapsila najmanje 90 demonstranata
Sa protesta u Hongkongu, Foto: AP

Razlog nezadovoljstva leži u kineskom Zakonu o nacionalnoj bezbjednosti

Protesti u Hongkongu: Policija uhapsila najmanje 90 demonstranata

Više stotina građana Hongkonga protestovalo je zbog usvajanja kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti i zbog odlaganja izbora za zakonodavni savjet Hongkonga.

Policija je uhapsila najmanje 90 demonstranata.

Izbori su bili zakazani za danas, ali ih je izvršna načelnica Hongkonga Keri Lam još 31. jula odložila za godinu dana, navodeći kao razlog pandemiju korona virusa, prenio je AP.

Kritičari međutim tvrde da je Lamova bila zabrinuta da bi opozicija mogla da osvoji većinu u zakonodavnom savetu Hongkonga ako izbori budu održani na vrijeme.

Antivladini protesti održavaju se u Hongkongu gotovo svakog vikenda od juna 2019. godine.

Krećući se u protestnom maršu, demonstranti su i danas nosili transparente i uzvikivali antirežimske slogane kao što je "Oslobodimo Hongkong", što je novim zakonom izričito zabranjeno.

Prema pisanju Rojtersa, tokom današnjih protesta uhapšeno je i nekoliko istaknutih antirežimskih aktivista.

Dnevnik Južno-kinske jutarnje novine prenio je da je aktivista Leung Kvok-hung, poznat kao Dugokosi, istakao transparent na kojem je pisalo "Tražim svoje pravo da glasam", navodeći da je kasnije uhapšen. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.