SAD: Očuvanje stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja
RTV

SAD: Očuvanje stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je ovo prva sjednica o Kosovu od početka invazije Rusije na Ukrajinu i naveo da dok svijet i Evropa odgovaraju na posljedice tog rata, očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ostaje od ključnog značaja.

- Vidjeli smo slike iz Buče i Marijupolja. Dok one nastavljaju da stižu iz Ukrajine, nijedna delegacija zaslužna za nastanak takvih slika, nema kredibilitet da drži predavanje nekome u Savjetu bezbjednosti o poštovanju ljudskih prava - rekao je američki ambasador.

On je pozvao obje strane da se angažuju u dijalogu uz EU, da nađu rješenje, primijene postojeće sporazume i naprave konkretan napredak ka postizanju sporazuma o normalizaciji sa ciljem uzajamnog priznanja, prenosi Tanjug.

Posvećenost izgradnji mira

On je dodao i da je dijalog uz posredovanje EU najbolji način za napredak.

Kako je naveo, SAD pozdravljaju napore EU-a da ugoste glavne pregovarače dvije strane ovog mjeseca i pozivaju Kosovo i Srbiju da sarađuju na pronalaženju nestalih lica.

Mils je istakao da SAD, zajedno sa evropskim partnerima, ostaju posvećene u izgradnji mira i multietničkih društava na Zapadnom Balkanu.

On je iznio stav i da je UNMIK ispunio svoju svrhu i da je njegov mandat suvišan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.