Recept za najljepšu uskršnju pogaču
Južna Srbija

Recept za najljepšu uskršnju pogaču

Uskršnja pogača i ofarbana jaja su obavezna dekoracija na trpezi. Metode izrade usrkšnjih jaja su vrlo različite, a krajnji rezultati zadivljujući. Isto važi i za uskršnju pogaču.

Uskrs je najveći pravoslavni praznik, koji pada na proljeće, u vrijeme kada priroda ponovo buja, te možete iskoristiti proljećno cvijeće takođe za ukrašavanje vaše uskršnje trpeze.

Ova pogača se lako sprema, a krajnji rezultat izgleda kao da ste pravi majstor u kuhinji.

Sastojci:
500g brašna

250ml mlijeka

2 jajeta

25g svježeg kvasca

125g putera

1 kaščica soli

1 kašika šećera

Za premazivanje pogače:

1 jaje

1 kašika mlijeka

susam

Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo mlakog mlijeka i šećera i ostaviti da nabubri. U brašno staviti jaja, so, kvasac i mlijeko, umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji oko pola sata, dok se ne udvostruči. Razvući tijesto oklagijom, premazati rastopljenim puterom i preklopiti kao pismo. Postupak ponoviti 5 puta, dok se ne potroši sav puter. Tijesto razvući na veličinu 80×15, isjeći na 3 trake i napraviti pletenicu. Saviti pletenicu u krug i staviti u tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplo mjesto oko pola sata. Premazati žumancem i mlijekom, pa posuti susamom.

Pogaču pecite u rerni zagrIjanoj na 200 stepeni oko 10 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite sa pečenjem dok pogača ne porumeni. Gotovu pogaču prekrijte pamučnom krpom, ostavite da malo odstoji i poslužite. Prijatno!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.