The Wall Street Journal: Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači razvili simptome trovanja

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači pretrpjeli su simptome trovanja, nakon što su učestvovali na sastanku u Kijevu ranije ovog mjeseca, prenose strani mediji.

Kako piše The Wall Street Journal, nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je u prethodnom periodu putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva druga člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, tvrde izvori bliski ovim osobama.

Za sumnjivi napad okrivili su tvrdolinijaše u Moskvi, za koje su rekli da su htjeli da sabotiraju pregovore o okončanju rata. Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno ko je ciljao na njihovu grupu.

Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, kako se navodi.

Nije poznato da li je sumnjivi napad uzrokovan biološkim ili hemijskim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskim zračenjem.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se u prethodnom periodu sastao s Abramovičem, navodno nije pogođen istim simptomima.

Abramovič je Putinu prije nekoliko dana predao rukom napisanu poruku Zelenskog.

Inače, milijarder (55) se suočava sa kolapsom, jer su mu uvedena nova stroga ograničenja zbog invazije koju je njegova zemlja izvela na Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.