Šok u Rusiji: Poznati naučnik preminuo od trovanja gljivama
Ilustracija

Šok u Rusiji: Poznati naučnik preminuo od trovanja gljivama

Vrhunski ruski naučnik i profesor Roskosmosa, koji je prethodno pomagao stranim kolegama u NASA-i, preminuo je od trovanja nakon dvonedjeljne bolesti, objavljeno je danas.

Profesor Vitalij Melnikov (77) koji je vodio Odjeljenje za raketne i svemirske sisteme u RSC Energiji, vodećem moskovskom proizvođaču svemirskih letjelica, borio se s iznenadnom i teškom bolešću.

Izvor njegovog trovanja bile su nejestive gljive izvjestile su moskovske novine.

Ljekari nisu uspjeli da spasu Melnikova nakon što se više od dvije nedjelje borio s ‘teškim trovanjem’. Okolnosti pod kojima se navodno otrovao nisu otkrivene.

Ovo je samo jedna u nizu smrti Rusa visokog profila zbog prijavljenih trovanja.

Melnikov je radio kao glavni istraživač u TsNIIMASH-u, dijelu Roscosmosa, ruske svemirske agencije.

Autor je 291 naučnog članka i smatran je jednim od najuglednijih svemirskih naučnika.

Sarađivao je sa kolegama iz inostranstva na nizu poduhvata, uključujući i NASA-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.