Roman Abramovič izgubio pravnu bitku za ukidanje sankcija EU-a
Roman Abramovič

Roman Abramovič izgubio pravnu bitku za ukidanje sankcija EU-a

Europski sud potvrdio je sankcije ruskom milijarderu Romanu Abramoviču u srijedu, čime je on izgubio pravnu bitku za ukidanje sankcija koje mu je nakon ruske invazije na Ukrajinu nametnula Evropska unija.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojsci napad na Ukrajinu u februaru 2022, EU je uveo sankcije ruskim funkcionerima i nizu ruskih preduzetnika poput Abramoviča, te zamrznuo stotine milijardi dolara ruske imovine.

Abramovič je osporio validnost te odluke.

Sud, koji je takođe odbacio Abramovičev zahtjev za odštetom, istakao je njegovu ulogu u ruskom proizvođaču čelika Evraz i činjenicu da čelik čini velik izvor prihoda za rusku vladu.

Opšti sud odbacuje postupak koji je počeo gospodin Abramovič i time potvrđuje restriktivne mjere sprovedene protiv njega“, rekao je Evropski sud u presudi.

Oni su dodali:

“Vijeće nije pogrešilo u svojoj procjeni kada je odlučilo dodati, a zatim i zadržati ime gospodina Abramoviča na spisak o kom je riječ, u svijetlu njegove uloge u grupi Evraz i, naročito, njenoj matičnoj kompaniji“, dodao je sud, referišući na popis subjekata kojima su uvedene sankcije.

Abramovič, koji takođe ima izraelsko državljanstvo i bivši je vlasnik engleskog fudbalskog kluba Čelsi, postao je jedan od najmoćnijih preduzetnika u svijetu nakon što se 1991. raspao Sovjetski Savez.

Forbes procjenjuje njegovu neto vrijednost na 9,2 milijarde dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.