Nastavlja se uređivanje gradskog trga u Baru: U planu proširenje zelenih površina, centar grada dobija nov izgled
Foto: Mediabiro

Nastavlja se uređivanje gradskog trga u Baru: U planu proširenje zelenih površina, centar grada dobija nov izgled

Optština Bar započela je uređenje javnih zelenih površina i površine pješačkog saobraćaja – prostor oko spomenika knezu Vladimiru.

Glavni gradski arhitekta, Igor Milošević, rekao je da se prostor, ukupne površine 6.500 kvadratnih metara, nalazi se u zoni "F“, u zahvatu DUP-a "Topolica I“, sa tri strane uokviren ulicama Jovana Tomaševića, Jovana Stojanovića i Vladimira Rolovića, dok na sjevero – istoku ide do stambeno poslovnog objekta F 36. 

"Iako je već 40 godina, ovaj prostor prepoznat kao trg, namjera je da se kroz planirane intervencije, dodatno pojača i izoštri ova percepcija, dobijanjem znatno kvalitetnijeg prostora, kakav ovaj grad i zaslužuje“, kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, ukupne zelene površine su nešto uvećane i planirana površina, za ovu namjenu, je sada približno 1500 kvadtanih metara što je za oko 250 više od zatečenih zelenih površina.

"Postojeći zeleni fond, nije umanjen, a povećanjem zelenih površina, planira se i njegova dopuna“, dodao je Milošević.

Kako je rekao, površine predviđene za popločanje iznose, nešto manje od 5.000 kvadratnih metara. Radi se o prefabrikovanim betonskim pločama, različitih dimenzija, u nijansama sivih tonaliteta.

Miloševič je istakao da je prostor namjenjen parkiranju ostao iste ukupne površine. 

"To su dvije pozicije, jedna je integrisana u sam prostor, koji svi percipiramo kao trg, a nalazi se ispred stambeno – poslovnog objekta F 36, koji u najvećoj mjeri  služi stanarima ovog objekta i trgovini i uslugama u prizemlju“, kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, ovaj parking je do sada bio denivelisan, u odnosu na okolne površine, dok je sada planirano da ovaj prostor bude jedinstvena površina, bez naglih denivelacija. 

"Predviđeno je njegovo popločanje. Na ovaj način se omogućava i njegovo funkcionalno inegrisanje, u slučaju većih gradskih dešavanja, kao što su na primjer doček nove godine, koncerti i sl. Drugi parking, u ulici Jovana Stojanovića, koji koriste taksi službe, ostaje na istim visinskim kotama, uz promjenu ivičnjaka i raster ploča“, pojasnio je Milošević.

On je rekao i da zatečeni elementi koji su od osamdesetih godina, kada je i uobličen ovaj prostor, dominirali u njemu, kolokvijalno nazvani „krug“ i „kocka“, ostaju kao glavni reperi, ali znatno oplemenjeni savremenim materijalima. 

Milošević je naveo da se planira zamjena dotrajalih podzemnih instalacija vodovoda i kanalizacije, a uvodi se i instalacija nove rasvjete, primjerene savremenim prostornim rješenjima.

"Planirana je i fontana, u nivou partera, tehnološki opremljena po savremenim principima. Predviđeni su senzori za vjetar, mogućnost programiranja, opcija osvjetljenja u bojama, za specijalne prilike, na primjer u toku važnijih praznika ili obilježavanja nekih globalnih datuma“, dodao je Milošević.

Izbor izvođača radova je izvršen preko tendera, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na ovaj način izabran je “Bomakos” d.o.o. – Podgorica, koji je počeo sa pripremnim radovima 14.02. ove godine. Iako su vremenske prilike nepovoljne, dinamika radova se odvija po planu. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.