Ledeni pokrivač Grenlanda za 20 godina izgubio 4.700 milijardi tona leda
Ilustracija

Ledeni pokrivač Grenlanda za 20 godina izgubio 4.700 milijardi tona leda

Ogromni ledeni pokrivač na Grenlandu izgubio je 4.700 milijardi tona leda u 20 godina što je izazvalo podizanje nivoa okeana za 1,2 centimetra, po novim podacima danskog istraživanja Arktika objavljenima ove nedelje.

Taj volumen otopljenog leda, koji bi površinu Sjedinjenih Država prekrio s pola metra vode, posebno je važan za obale Grenlanda, po istraživanju koje se temelji na satelitskom praćenju programa "Grace“.

"Od početka mjerenja u aprilu 2002, ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4.700 gigatona leda ili 4.700 prostornih kilometara“, objavio je Polar Portal, krovna organizacija danskih instituta za Arktik.

"To topljenje leda doprinijelo je podizanju nivoa mora za 1,2 centimetra", dodao je.

"Podaci pokazuju da se većina gubitka leda događa na rubovima ledenog pokrivača gdje se led povlači, da se ledeni frontovi povlače u fjordovima i na tlu i da je topljenje jače na površini leda", objasnio je.

Po tim podacima, posebno je pogođena zapadna obala Grenlanda.

Globalno zagrijevanje posebno je alarmantno na Arktiku, gdje se posljednjih dekada odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku svijeta, po posljednjim naučnim istraživanjima.

Po istraživanju koje je pred kraj januara objavila NASA, ubrzano topljenje leda u blizini obala posljedica je zagrijevanja Arktičkog okeana što doprinosi "barem kao i vazduh na površini" smanjenju ledenog pokrivača.

Topljenje leda na Grenlandu u ovom je trenutku glavni uzročnik podizanja nivoa okeana na Zemlji. Lednici na Grenlandu povlače se šest do sedam puta brže nego prije 25 godina, po podacima NASA.

Po klimatolozima, na Grenlandu ima toliko leda da bi okeani mogli porasti za više od sedam metara kada bi se otopio.

Arktički ledeni pokrivač takođe se jako povukao izgubivši gotovo 13 posto površine u deset godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.