Kako je engleski postao najpopularniji jezik svijeta?
Ilustracija

Kako je engleski postao najpopularniji jezik svijeta?

Trebalo je izabrati jedan jezik koji će govoriti svi ljudi, na svim meridijanima i paralelama, na svakom kutku zemljine kugle. Dugo je francuski korišćen za sporazumijevanje, ali nakon 19. vijeka i kolonijalne ekspanzije Velike Britanije engleski je počeo da bude sastavni dio svih naših života. Danas ga govori preko milijardu ljudi, a koriste ga radnici, profesori, doktori, teniseri… zapravo, koriste ga svi oni koji hoće kontakt sa inostranstvom.

Engleski jezik spada u grupu zapadnoevropskih i indoevropskih jezika. Danas u svijetu ovaj jezik govori kao maternji gotovo 400 miliona ljudi, što se duguje kolonijalnoj prošlosti u 19. vijeku, tokom koje je Britanija bila zemlja na tri kontinenta, što je postigla agresivnom politikom pokoravanja naroda.

Britanci su pokorili SAD, Kanadu, Australiju, sve one zemlje koje ubrajamo u komonvelt, nakon čega su stanovnici nastavili da koriste engleski jezik. Britanski kolonijalni mač stigao je i do Hongkonga, Južnoafričke republike, zemalja Afrike.

Sa svima njima Britanija je uglavnom mirno završila svoj period vladavine, ali meka moć, jezik, ostao je i danas u upotrebi ovih naroda.

Zbog toga je engleski stekao epitet globalnog jezika koji se koristi na svim kontinentima, ako ne zvanično kao službeni, onda u komunikaciji ukoliko želite da obavljate komunikaciju sa građanima drugih zemalja.

Prije nego što je Engleska, odnosno Velika Britanija postala kolonijalna sila i zemlja industrijske revolucije u 18. i 19. vijeku, francuski je bio domintan, ali je decenijama nakon toga počeo da gubi primat.

Lingvisti kažu da je učenje engleskog dosta lakše nego savladavanje francuskog jezika, koji jeste za “uho” ljepši, ali je znatno teži za fokusiranje onih koji uče budući da je njegova upotreba manja – rijetko kada možete čuti oko vas francuski, uputstva su uglavnom na engleskom, pjesme, dopisi…

Koji jezik će biti u upotrebi u EU

Nastankom Evropske unije, koja je postala jezgro političkog života nakon Drugog svjetskog rata, otvorilo se pitanje koji će jezik biti u upotrebi prilikom komunikacije. Naravno, ponos nacionalnih država, prije svega Njemačke, Francuske, a nakon toga i Britanije, nije im dozvoljao da ne istaknu svoje jezike kao službene u EU, ali se najviše borba vodila između francuskog i engleskog.

Iako se Francuska, Belgija, Holandija i Luksemburg „opiru“ da sve više koriste engleski jezik, nesumnjivo da u Evropskoj uniji i dalje dominira engleski. Francuski predsjednik Emanuel Makron pokušavao je više puta da „pogura“ veću upotrebu francuskog, ali za sada je to bez naročitog uspjeha.

Digitalizacija učenje engleskog učinila obaveznim

Pored političkih razloga, engleski je postao popularan i zbog svoje praktičnosti: svi aerodromi širom svijeta na svojim terminalima imaju natpise na engeleskom, a pored toga ovaj jezik ima i status tzv. korporativnog jezika. Koristi se u poslovnoj komunikaciji, IT industriji, a sve vodeće digitalne platforme i kodovi upravo koriste maternji jezik kraljice Elizabete, Džona Kenedija, Endija Mareja i Eltona Džona.

Za one koji žele da se usavršavaju i stiču nove akademske vještine, engleski i dalje nudi najširu moguću literaturu, pa se podrazumijeva da ga poznajete. Čak i studentske razmjene ili dobre konferencije ne mogu da prođu bez adekvatnog znanja engleskog. Jednostavno, u modernom svijetu ćete imati mnogo manje mogućnosti ukoliko ne koristite engleski.

Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.